Все буде Україна!

Забезпечення водою: найближчим часом в Англії можуть виникнути проблеми з водопостачанням

Забезпечення водою: найближчим часом в Англії можуть виникнути проблеми з водопостачанням

16-07-2020
Внаслідок сукупного впливу таких факторів як демографічне зростання, соціально-економічний розвиток та кліматичні зміни загальносвітове використання водних ресурсів в середньому зростає приблизно на 1% в рік. Очікується, що глобальна потреба у водних ресурсах буде і надалі збільшуватися приблизно такими ж темпами аж до 2050 року, що призведе до підвищення рівня водоспоживання на 20-30%.

Відповідно до доповіді Організації Об’єднаних Націй щодо стану водних ресурсів у 2019 році у світі три людини з десяти позбавлені доступу до якісної питної води. Найбільше, звичайно, потерпають від нестачі води країни Африки, Азії та Латинської Америки. Проте, багато громадян в Західній та Центральній Європі також страждають від обмеженого доступу до водних ресурсів.

Зокрема, у звіті про стан водопостачання Комітету з питань державного бюджету Великобританії (Public Accounts Committee) зазначається, що в деяких частинах країни впродовж найближчих 20 років може виникнути ризик значного погіршення ситуації з водопостачанням.

Ще минулого року генеральний директор Агентства із захисту навколишнього середовища Джеймс Беван заявив, що протягом наступних двох десятиліть Великобританія зіткнеться з так званими «щелепами смерті». Це означає: якщо не буде вжито невідкладних заходів, то в Англії з’явиться великий дефіцит води.

Так, безпрецедентна суха та сонячна погода у травні цього року в поєднанні із пандемією Сovіd-19 призвела до рекордного попиту на воду в країні. За даними торгової асоціації Water UK, середній попит на воду в Англії виріс на 20%, а компанія Yorkshire Water попередила, що рівень запасів води нижчий ніж звичайно.

Відповідно до звіту, на сьогоднішній день в Англії та Уельсі споживають близько 14 млрд літрів води на добу. Проте, через зростаючі потреби та дефіцит води Агенція з навколишнього середовища підраховувала, що до 2050 року Англії потрібно буде додаткових 3,6 млрд літрів води на день.

За словами Ванеси Спейт, професора інтегрованих водних систем Університету Шеффілда, інфраструктура водопостачання Великобританії є однією із найстаріших у світі, тому задля безперебійного забезпечення якісною водою вона потребує вкладення інвестицій та перегляду будівельних норм.

Так, Комітет з питань державного бюджету закликає відповідальні органи терміново вжити необхідні заходи задля забезпечення надійного водопостачання в майбутньому, а про їх ефективність щорічно звітувати. Водночас підприємства, що забезпечують водопостачання, мають складати п’ятирічні плани управління водними ресурсами, визначаючи яким чином вони можуть збалансувати попит та пропозицію протягом наступних 25 років. Окрім того, пропонується запровадити інформаційну кампанію із закликами до бережного використання води шляхом розміщення відповідної інформації на продуктах харчування, мийних засобах та побутовій техніці, зокрема на пральних машинах.

Варто зазначити, що цьогоріч через несприятливу гідрометеорологічну ситуацію в Україні існувала загроза виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок. Водночас Укргідроенерго як один із основних водокористувачів в системі водогосподарського комплексу України, що здійснює свою діяльність на головних річках, вживало та буде надалі вживати належних заходів задля підтримання оптимального рівня в басейнах Дніпра та Дністра і забезпечення водою користувачів, оскільки для компанії забезпечення питною водою українців є в пріоритеті. Наразі найбільші водосховища країни заповненні на 97%.

Загалом, за оцінками експертів, Україна належить до найменш забезпечених водними ресурсами держав у Європі. Проте зі створенням Дніпровських та Дністровського водосховищ було розв’язано ряд проблем, як от забезпечення водою населення, промисловості й сільського господарства, збільшення обсягу водоспоживання та більш рівномірного його розподілу протягом року.

Джерело: UK Parliament, BBC News

Переклад та адаптація: Ірина Данилова

Читайте також:

Що буде, якщо спустити українські водосховища?

Aqua vita: як Україна одночасно долає наслідки повеней та посухи

Поділитися: