Все буде Україна!

Децентралізація енергетики: стратегічні плани України

Децентралізація енергетики: стратегічні плани України

07-08-2024
Децентралізована генерація
Представники комерційних підрозділів Укргідроенерго взяли участь у конференції «Децентралізована генерація: нові можливості для бізнесу та громад», організованого НЕК «Укренерго». Під час заходу обговорювалися актуальні питання розвитку децентралізованої генерації, а також її вплив на бізнес та місцеві громади. Особлива увага була приділена можливостям, які відкриває децентралізація енергетичної системи для підвищення ефективності та стійкості енергопостачання.

У заході взяли участь заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло, заступник Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Дірк Бушле, член НКРЕКП Валерій Тарасюк, а також голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. До обговорення також долучилися представники Уряду України та більше 300 фахівців енергетичної галузі, банківської сфери і місцевих громад.

Серед іншого на заході йшлося про стимули для реалізації успішних проєктів децентралізації генерації вже сьогодні. Було підкреслено важливість підтримки цього напрямку з боку держави, щоб сприяти впровадженню нових технологій та створити сприятливі умови для інвесторів і підприємств. Акцент був зроблений на тих можливостях, які відкриває децентралізація для бізнесу та місцевих громад, а також на ролі інноваційних рішень у цьому процесі.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький представив бачення системного оператора щодо користі децентралізованої генерації та її переваг для енергосистеми. Було зазначено, що децентралізована генерація сприяє підвищенню стійкості енергосистеми до атак, впровадженню високоефективних технологій в енергетиці, посиленню конкуренції на ринку, забезпеченню стабільності енергопостачання для громад, декарбонізації енергетичного сектору та диверсифікації енергоміксу. Ці аспекти роблять децентралізовану генерацію важливим кроком на шляху до модернізації та стійкого розвитку енергетичної галузі України.

«Єдиний спосіб побудувати сталу, більш безпечну, більш стійку до ворожих атак енергосистему - замість однієї електростанції в 1000 МВт збудувати 200 станцій потужністю 5 МВт. Тобто, децентралізація має відбуватися саме на рівні генерації. Причому, її балансувального сегменту - генерації, яка традиційно, протягом десятиліть забезпечувала маневреність української енергосистеми, її спроможність виробляти стільки електрики, скільки потрібно споживачеві в той чи інший момент», - зазначив Володимир Кудрицький.

За його словами, децентралізована генерація - це, по суті, єдина можлива довгострокова відповідь на російські атаки. Адже щоб знищити сотні чи тисячі маленьких електростанцій, ворогові потрібні десятки тисяч ракет.

В свою чергу голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус наголосив на важливості створення сприятливих умов для розвитку децентралізованої генерації в Україні. Він підкреслив, що необхідно впроваджувати ефективні регуляторні механізми та законодавчі ініціативи, які сприятимуть залученню інвестицій у цей сектор.

Депутат також повідомив, що парламентарі пропонують перенаправити отримані «Укренерго» кошти від розподілу перетину на погашення боргів на балансуючому ринку та перед генерацією з ВДЕ.

«Одна з проблем - питання боргів. В один із наших законопроєктів ми додали правку до другого читання, що ті кошти які закумулювались в «Укренерго» за перетин підуть на погашення боргів у пропорції 50/50 - половина на погашення боргів на балансуючому ринку, половина - перед «Гарантованим покупцем» по ВДЕ», - зазначив Андрій Герус.

Він також уточнив, що відповідна правка буде подана до проєкту закону «Про розумні мережі».

Під час конференції відбулися дві дискусійні панелі: «Дорожня карта децентралізованої генерації: як консолідувати зусилля для створення можливостей розвитку економіки та посилення громад» і «Технічна дорожня карта: як розпочати та реалізувати успішний проєкт». Під час панелей йшлося про практичні аспекти реалізації можливостей для бізнесу та громад, зокрема щодо впровадження нових технологій та економічних моделей для підтримки децентралізованої генерації.

Під час нетворкінгу учасники мали змогу поспілкуватися з колегами про напрями розвитку гідроенергетики. Обговорювалися такі важливі теми, як подальше відновлення й розвиток економіки та інтеграція України до ЄС, інвестування в рамках Плану для Ukraine Facility, а також перспективи використання гідроенергетичного потенціалу. Зокрема, йшлося про проекти Укргідроенерго, такі як добудова Дністровської ГАЕС, будівництво Канівської ГАЕС та установок зберігання енергії.

Учасники дійшли згоди щодо необхідності тісної співпраці між державою, бізнесом і місцевими громадами для досягнення спільних цілей і успішної реалізації проєктів децентралізованої генерації, що сприятиме економічному зростанню та енергетичній незалежності України.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: