Все буде Україна!

ДніпроГЕС долучається до світового досвіду з охорони біоресурсів

ДніпроГЕС долучається до світового досвіду з охорони біоресурсів

28-02-2020
Дніпровська гідроелектростанція побудована і введена в експлуатацію у 1932 році та відновлена у 1950 році. З 1996 року триває комплексна реконструкція станції.

Як відомо, світова практика щодо збереження біологічного різноманіття під час експлуатації гідроенергетичних станцій охоплює встановлення рибозахисних пристроїв та технологій, зариблення, а також регулювання гідрологічних режимів.

З метою попередження потрапляння у проточну частину гідроагрегатів риби та сторонніх предметів, на Дніпровській ГЕС передбачені та встановлені на водозаборах затримуючі грати з отворами, шириною 165 мм.

В ході наукових досліджень відповідними профільними інститутами та опробувань рибозахисних пристроїв, які базуються на оптичних, електричних та хімічних принципах дії, найбезпечнішими для риб та найефективнішими були визнані світловідтворюючі, акустичні та вібраційні рибозахисні пристрої. Такі рибозахисні пристрої застосовано на території СНД та в Японії.

На ІІІ етапі реконструкції Дніпровською ГЕС ініціюється питання про проведення досліджень та розробку профільними інститутами рибозахисних пристроїв з урахуванням сучасного світового досвіду з охорони біоресурсів на стадії експлуатації гідроенергетичних станцій.

Кожна ГЕС є частиною складного комплексу гармонійної взаємодії між людиною та природою, а  її діяльність має сприяти природному існуванню та відтворенню цінних видів флори та фауни. З цією метою фахівці Укргідроенерго спільно зі спеціалістами-іхтіологами планують спільне зариблення р. Дніпро видами риб, які адаптовані до флори Дніпровської акваторії.

Також на ГЕС та ГАЕС Укргідроенерго продовжується проведення комплексу інших заходів для екологізації сучасного виробництва.

Пресслужба Дніпровської ГЕС

 

 

Поділитися: