Все буде Україна!

ДніпроГЕС як універсальне явище модернізму та культурної спадщини Запоріжжя

ДніпроГЕС як універсальне явище модернізму та культурної спадщини Запоріжжя

21-11-2017
У рамках спільної українсько-німецької програми, присвяченої культурній спадщині Запоріжжя, 19 листопада фахівці Дніпровської ГЕС взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Універсальність явищ запорізького модернізму і школи Баухаус. Проблеми збереження модерністської спадщини».

За словами організаторів конференції метою заходу стало привернення уваги громадськості, українських і міжнародних експертів, органів влади до проблеми збереження об’єктів міжвоєнного модернізму в Україні, які сприятимуть обміну досвідом та правовому захисту спадщини у місті. У конференції взяли участь провідні фахівці у галузі архітектури з України, Німеччини, Чехії, Польщі громадські активісти, представники органів місцевого самоврядування, а також мешканці міста. Серед запрошених гостей були: Генеральний Консул Німеччини Вольфганг Мьоссінгер, міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, заступник директора департаменту культури і туризму  Запорізької міської ради  Ірина Черниш, доктор філософських наук Веймерського інституту  історії та території архітектури  і планування «Баухаус» Томас Фліерл.

Під час конференції обговорювалися питання історії житлового будівництва періоду міжвоєнного модернізму, процедури і механізмів охорони архітектурних й містобудівних об’єктів та технологій реставрації пам’яток архітектури міжвоєнного модернізму. Варто відзначити, що філія «Дніпровська ГЕС» включена до концепції розвитку туризму Запоріжжя, а відтак є важливим культурним та архітектурним об’єктом.

«У свої 85 років ДніпроГЕС – це не тільки пам’ятка історії та архітектури, але, перш за все, діючий гідроенергетичний комплекс та важлива транспортна артерія міста Запоріжжя. ДніпроГЕС поклала початок розвитку міцного Запорізького індустріального вузла. Була вирішена багатовікова проблема судноплавства Дніпром з його непокірними порогами. Унікальна роль ДніпроГЕСу в економічному розвитку держави та монументальна виразність його архітектури принесла гідроенергетичному комплексу славу однієї з найшляхетніших інженерних споруд ХХ століття. Сьогодні Дніпровська ГЕС набула «другої  молодості» завдяки реконструкції, яка підвищила виробничі потужності та надійність роботи обладнання, та надала ще більшу безпеку експлуатації гідротехнічних споруд», - підкреслив  на конференції директор філії «Дніпровська ГЕС» Віктор Кучер.

Спеціально для учасників конференції 20 листопада була проведена екскурсія на Дніпровську ГЕС. Відвідувачі станції своїми очима побачили визначний архітектурний ансамбль європейського модернізму 1920-1930 років, в якому з’єдналися міць та витонченість, функціональність та поступ історії.

 

Поділитися: