Все буде Україна!

Думки експертів: Каховська ГЕС - надважлива для південного регіону

Думки експертів: Каховська ГЕС - надважлива для південного регіону

07-09-2023
6 вересня представники міських військових адміністрацій, міжнародної спільноти та експерти у відкритому діалозі обговорили масштаби руйнацій та втрат від військових дій на території громад, а також екологічні наслідки трагедії після підриву Каховської ГЕС військовими росії. До участі у засіданні круглого столу «Повернення додому» долучився і директор Каховської ГЕС Олег Пащенко.

Організатором зустрічі виступила Громадська організація «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад».

Експерти в області розробки стратегій розвитку громад та залучення грантових ресурсів для ознайомлення запропонували різні варіанти побудови стратегії і плану відновлення регіону після деокупації. Для залучення інвестицій, грантових коштів та допомоги від інших країн у звільнені міста вже зараз потрібно планувати відбудову інфраструктури, підіймати економіку та сприяти поверненню людей.

У процесі обговорення й обміну думками учасники круглого столу дійшли спільної думки, що  надважливим для регіону, після деокупації, є відновлення Каховської ГЕС.

«Нова Каховка побудована під час будівництва Каховської ГЕС і символічно, якщо після окупації відновлення міста розпочнеться з відбудови станції. Нам необхідне сполучення між лівим і правим берегом, бо від цього залежить логістика і економіка регіону. Ми завжди були центром регіону, як енергетичним так і виробничим, торговим і аграрним, треба буде обов’язково відновлювати  всі ці сфери і соціальну інфраструктуру в населених пунктах нашої громади», - зазначив голова Новакаховської МВА Валерій Брусенський.

Голова Таврійської МВА Микола Різак акцентував увагу на питанні інфраструктури, зокрема зазначивши, що річковий порт у Таврійську, шлюз та головне управління «Північнокримського каналу» - це робочі місця, бюджет громади: «Вважаю що відновлення водосховища справить позитивний вплив на нашу громаду і регіон».

Голови Бериславської та Каховської МВА розповіли, що з втратою Каховського водосховища спостерігається зниження рівнів у свердловинах і відповідно обмежується доступ до питної води населення, тому відновлення водосховища необхідно як швидше.

Також експертну думку висловив директор Національного природного парку «Нижньодніпровський» Олексій Чачібая, розповівши про наслідки і збитки завдані природі від руйнації Каховської ГЕС. Олексій Чачібая звернув увагу на важливості врахування всіх ризиків та наслідків для довкілля під час проєктування нових споруд.

Про відновлення Каховської ГЕС, виконані роботи у цьому напрямку та терміни будівництва тимчасових споруд розповів директор Каховської ГЕС Олег Пащенко. В своїй доповіді гідроенергетик зазначив, що відновлення водосховища є життєво необхідним для південного регіону,

«Як відомо де є вода, там є життя і нам треба буде повертати життя на деокуповані і постраждалі території».

Директор Каховської ГЕС зазначив, що 18 липня Уряд України затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС і компанія Укргідроенерго відразу приступила до реалізації постанови. Так наразі відбувається перший етап відбудови – проєктування. Укладено договір з проєктним інститутом, йде робота над розробкою проєкту будівництва тимчасових гребель в верхньому та нижньому б’єфах станції.

«Другим етапом передбачено будівництво тимчасових гребель, які є складними гідротехнічними спорудами, будівництво котрих надасть можливість підняти рівень Каховського водосховища і забезпечити водою як ставок-охолоджувач Запорізької АЕС, так і населені пункти, розташовані вздовж берегів. Проєктом буде предбачено відновлення дорожнього сполучення (автодороги) між лівим і правим берегом через тимчасові греблі. Також будівництво цих гребель дасть можливість огородити зруйновану станцію, осушити котлован і провести розслідування, як саме відбувся підрив і настільки значними є пошкодження, буде визначено обсяги руйнації та прийнято конструктивні рішення. Але усе це можливо зробити лише після деокупації», - зазначив Олег Пащенко.

Підводячи підсумки зустрічі Павло Ярмій, голова ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» подякував всім, хто доєднався до діалогу і висловив сподівання щодо результативних дій та об’єднання зусиль заради відновлення та відбудови територій після деокупації.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: