Все буде Україна!

Директор Каховської ГЕС Олег Пащенко: «Окупанти перетворили енергетичний об’єкт на військову базу»

Директор Каховської ГЕС Олег Пащенко: «Окупанти перетворили енергетичний об’єкт на військову базу»

07-06-2024
Уге
6 червня 2023 року Україну сколихнула одна з найбільших техногенних катастроф сучасності — теракт на Каховській гідроелектростанції, здійснений російськими окупантами. Це призвело не лише до руйнування стратегічного енергетичного об'єкта, але й спричинило екологічну й гуманітарну катастрофу. Про те, що відбувалося в перші дні окупації, як поводилися окупанти на станції, а також, які наслідки спричинила ця трагедія — в інтервʼю з директором Каховської ГЕС Олегом Пащенком.

- Розкажіть про перші дні окупації. Ви були на Каховській ГЕС під час її захоплення?

- О 4 ранку 24 лютого 2022 року, як і більшість українців, ми прокинулись від вибухів. Попри обстріли я і частина колективу цього ранку поїхали на станцію для забезпечення її роботи. ГЕС – це стратегічний об’єкт і від її роботи залежить не тільки виробіток електроенергії, а й водний режим. О 10:40 цього дня велика кількість військової техніки росіян вже стояла біля нашої  ГЕС... Озброєні люди зайшли на станцію, поводились досить зухвало. Частково персонал зі станції був виведений окупантами. російські збройні формування зайняли всі будівлі станції, а на споруді Каховського шлюзу встановили свій прапор. Це був перший день окупації...

- Чи допускали співробітників на станцію? Опишіть поведінку окупантів на Каховській ГЕС. 

- Каховська ГЕС, завдяки співробітникам, продовжувала працювати під час окупації до жовтня 2022 року. Доступ персоналу був обмеженим. Доїхати до станції та зі станції персоналу дозволялось лише за списками і з дозволу окупантів. По місту пересуватись теж було небезпечно. Військові заполонили вулиці, ходили в людних місцях зі зброєю. Містом їздила військова техніка, а в місцевих чатах повідомлялось про зникнення людей. Моторошні відчуття. Люди були розгублені і налякані, періодично зникав мобільний зв’язок, відключили українське радіо та телебачення. 

Щодо Каховської ГЕС - вони перетворили енергетичний об’єкт на військову базу з великою кількістю військових, техніки, зайняли всі виробничі та побутові приміщення. Розкрадали все, що траплялось їм на очі: від комп’ютерів, побутової та оргтехніки, меблів, до спеціальної апаратури і приладів, інструментів, які використовувались нашим персоналом для наладки і обслуговування обладнання. В роботу співробітників військові не втручались, але завжди перепитували, що робимо і для чого, чинили психологічний тиск. Оперативна служба станції та частина обслуговуючого персоналу продовжувала працювати в обмеженому режимі, пересування по території ГЕС було обмеженим і тільки під наглядом військових. Наші фахівці підтримували режим попуску водосховища, за можливості оглядали обладнання і підтримували його в робочому стані. Вже влітку 2022 року почались погрози і вимоги від окупантів щодо переоформлення ГЕС за російським законодавством. Звісно, ніхто цього не зробив. В один із днів людей просто не допустили на станцію, і вона повністю перейшла під контроль військових, ставши їхньою фортифікацією. Що відбувалось далі - можна лише здогадуватись, але наслідки їх дій призвели до страшної катастрофи.  

- Що свідчило про те, що саме російські військові здійснили підрив Каховської ГЕС?

- 6 червня 2023 року близько 02:50 за київським часом військові формування російської федерації шляхом внутрішнього підриву пошкодили конструкції Каховської ГЕС, що призвело до руйнування комплексного гідровузла. Підрив Каховської ГЕС спричинив знищення станції. Відомо про щонайменше два вибухи. У загальнодоступних джерелах була розповсюджена інформація, що вночі 6 червня сейсмічною станцією в Румунії, що входить до норвезької сейсмічної групи Norsar, було зафіксовано імпульсні події, які локалізувалися в районі розташування Каховської ГЕС та свідчили про вибухи орієнтовно в 02:35 та 2:54 за київським часом. На той час інформацію про мінування станції Укргідроенерго отримувало з повідомлень офіційних осіб органів влади України та правоохоронних органів. Окрім того, ми мали інформацію від співробітників станції, які ще знаходились на ній до кінця вересня 2022 року, що вони спостерігали завезення та опускання російськими військами вибухівки у нижні відділи станції.

- Яка доля співробітників Каховської ГЕС? Чи вдається з ними підтримувати зв’язок?

- Звісно, ми намагаємось підтримувати зв’язок з нашими співробітниками. Як відомо, виїзд з окупованого лівого берега Херсонщини ускладнений відсутністю зелених коридорів та організованої евакуації людей. Ризикуючи, люди виїжджали і вивозили свої родини. 

Співробітників Каховської ГЕС, які виїхали з окупації на підконтрольну Україні територію, Укргідроенерго працевлаштувало на інших станціях компанії. Понад 60 наших співробітників скористались такою можливістю. Понад 40 співробітників вийшли на пенсію. Є випадки повернення з-за кордону наших працівників, і зараз вони працюють на станціях компанії й в управлінні Укргідроенерго. 

Окрім працевлаштування, компанія частково компенсує витрати на оренду житла, бо розуміє цю потребу для тих, хто виїжджає з окупованих населених пунктів. На початку повномасштабного вторгнення всі співробітники отримали матеріальну допомогу у розмірі трьох окладів. Для психологічної підтримки створена і працює внутрішня гаряча лінія. Ми й надалі пропонуємо нашим співробітникам продовжити свій трудовий шлях в гідроенергетиці, бо нам важливо не втратити кадровий резерв і дати змогу кожному реалізуватись в професії.

Колектив важко і болісно сприйняв новину про руйнацію станції, для всіх нас Каховська ГЕС була другим домом, де поважали традиції, передавали досвід з покоління в покоління родини гідроенергетиків, де кожен знав свою роботу і сумлінно до неї ставився, мав впевненість у завтрашньому дні. До 6 червня 2023 року ми всі сподівались, що після звільнення зможемо повернутись і привести станцію в робочий стан, відмити, відремонтувати, але після повної руйнації нам необхідно буде повністю відбудовувати спочатку греблю, а потім і ГЕС.

  
Пресслужба Укргідроенерго 

 

Фотогалерея
Каховська ГЕС

Поділитися: