Все буде Україна!

ЄІБ: африканський потенціал «зеленого» водню оцінюється в 1 трильйон євро

ЄІБ: африканський потенціал «зеленого» водню оцінюється в 1 трильйон євро

28-12-2022
13:00
Після вивчення та виокремлення переваг використання сонячної енергії для виробництва «зеленого» водню у чотирьох африканських країнах, нове дослідження, оприлюднене Європейським інвестиційним банком спільно з Міжнародним сонячним альянсом та Африканським союзом, розкриває значний потенціал Африки для «зеленого» водню.

Відповідно до аналізу, використання сонячної енергії Африки для виробництва 50 мільйонів тон «зеленого» водню щорічно до 2035 року, може допомогти забезпечити світове енергопостачання, підвищити глобальну конкурентоспроможність, створити робочі місця, декарбонізувати важку промисловість та полегшити доступ до чистої води у таких країнах як Мавританія, Марокко, ПАР та Єгипет.
 

Як йдеться у матеріалі Medafricatimes, у «дорожній карті» комерціалізації зеленого водню в Африці міститься заклик до національного планування, регулювання та розробки програм стимулювання приватних інвестицій. Виробництво, зберігання та доставка «зеленого» водню мають бути успішно продемонстровані в комерційних масштабах у пілотних проєктах.
 

Окрім того, успіх цього сектору значною мірою залежить від тісного ринкового співробітництва, необхідного для забезпечення великомасштабних внутрішніх та міжнародних поставок та попиту на «зелений» водень, а також для розширення співпраці у проєктуванні, фінансуванні, будівництві та експлуатації відповідної інфраструктури. Нове дослідження прогнозує, що інвестиції в екологічно чистий водень можуть скоротити викиди вуглецю в Африці на 40%, тобто на 500 млн тон CO2.

«Африка може забезпечити доступ до чистої та стійкої енергії на континенті й стати глобальним енергетичним гравцем за рахунок експорту «зеленого» водню», - йдеться у звіті ЄІБ.

Відповідно до іншого дослідження, до 2050 року на африканський континент може припадати значна доля (до 10%) світового ринку водню за рахунок значних ресурсів сонячної, гідро- та вітрової енергії, біомаси, а також стимулювання інвестицій в електролізери та супутні технології.

Отримавши до 1,13 трлн доларів нових інвестицій у водневі проєкти до 2050 року, Африка зможе виробляти до 60 мільйонів тон «зеленого» водню, що сприятиме її електрифікації та економічному зростанню, адже буде створено до 3,7 млн нових робочих місць.

Нагадаємо, серед перспективних проєктів Укргідроенерго – будівництво потужностей з виробництва зеленого водню з використанням потенціалу гідроенергетичних об’єктів.

Нещодавно Укргідроенерго та Концерн Галнафтогаз підписали меморандум про співпрацю з метою реалізації водневої стратегії України, спрямованої на підвищення стабільності та незалежності енергосистеми країни.

Документ визначає наміри щодо спільної бачення з розробки та реалізації проєктів виробництва, транспортування та продажу «зеленого» водню.

Меморандум дасть можливість пришвидшити інтеграцію України у проєкти, направлені на участь у «зеленому переході», а також забезпечить енергоресурсами інфраструктуру та громадян України.
 

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: