Все буде Україна!

«Зелений» водень: Україна наблизилася до реалізації пілотного проєкту з виробництва екологічного енергоносія

«Зелений» водень: Україна наблизилася до реалізації пілотного проєкту з виробництва екологічного енергоносія

28-04-2022
В Укргідроенерго відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між найбільшою гідроенергетичною компанією країни, німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва «зеленого» водню в Україні.

Підписання Меморандуму відбулося за участі виконавчого директора Східного комітету німецької економіки пана Міхаеля Гармса.

Варто зазначити, що наразі одним із перспективних проєктів Укргідроенерго є проєкт «Впровадження сучасних технологій виробництва «зеленого» водню», яким передбачено виготовлення «зеленого водню» з використанням відновлювального потенціалу українських гідроелектростанцій. Проєкт направлений на підвищення стійкості і незалежності енергетичної системи країни шляхом імпортозаміщення, виконання зобов'язань, які взяла на себе Україна за Рамковою Конвенцією ООН про зміну клімату, Кіотським протоколом, Паризькою угодою, а також Європейським зеленим курсом.

Виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс наголосив на важливості співпраці сторін у досягненні енергетичної стабільності та екологічної стійкості.

“Зелений” водень користується серйозною підтримкою з боку урядів і бізнесу по всьому світові і кількість водневих проєктів щороку зростає. Україна має значний потенціал в цьому напрямку і може стати помітним гравцем на ринку”, - заявив він.

Під час підписання Меморандуму генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота подякував партнерам за довіру та наголосив на актуальності даного проєкту в умовах війни України за незалежність.

«Під час військового й енергетичного терору з боку росії, цей проєкт є надважливим не лише для України, але й для усієї Європи. Підписання Меморандуму дасть старт глобальним процесам, які допоможуть у перспективі створити в нашій державі водневий хаб. З його появою Україна зможе досягти реальної енергетичної незалежності й стати потужним виробником стратегічного енергоносія для глобального ринку», – зазначив Ігор Сирота.

В свою чергу генеральний директор MAN Energy Solutions доктор Уве Лаубер акцентував на важливості розвитку в Україні водневих технологій, адже вони можуть бути потужним драйвером для національної економіки.

«Компанія, яку я очолюю, є провідним німецьким постачальником установок з виробництва водню. Підписання Меморандуму – результат дворічної співпраці наших фахівців в питаннях розбудови нової для України галузі. Ми робимо великий крок до розвитку водневої енергетики і партнерство в даному напрямку є важливим елементом для подальшої успішної реалізації спільних проєктів», - зазначив Уве Лаубер.

Керуючий директор ANDRITZ HYDRO GMBH Домінік Фуст привітав колег та зазначив, що підписання Меморандуму – подія історичної ваги.

«Підписання Меморандуму між нашими компаніями позитивно вплине на подальший розвиток спільних проєктів. Сьогодні ми – на початку шляху, але ми разом творимо майбутнє і попереду в нас багато роботи», - зауважив Домінік Фуст.

Нагадаємо, у жовтні 2021 року керівництво Укргідроенерго на чолі з генеральним директором компанії Ігорем Сиротою відвідали офіс MAN Energy Solutions. У рамках візиту українські гідроенергетики ознайомилися з Водневою ініціативою Федерального Уряду Німеччини та зеленоводневою платформою “H2 Global”.

Пресслужба УГЕ

Читайте також:

Укргідроенерго візьме участь у реалізації інвестпроєкту з будівництва заводу електролізного виробництва водню 

Ігор Сирота: Вивчаємо міжнародний досвід виробництва зеленого водню з метою реалізації пілотного проєкту в Україні

 

Фотогалерея

Поділитися: