Все буде Україна!

Естонія планує побудувати нову ГЕС потужністю 225 МВт на місці закритої шахти

Естонія планує побудувати нову ГЕС потужністю 225 МВт на місці закритої шахти

25-08-2022
Державна естонська енергетична компанія Eesti Energia планує побудувати гідроакумулюючу станцію потужністю 225 МВт у рамках зусиль, спрямованих на здобуття незалежності від російської енергетики.

Про це повідомляє Камерон Мюрей в матеріалі для порталу Energy Storage.

Естонська енергетична компанія Eesti Energia розпочала виконання ескізного проекту та оцінки впливу на навколишнє середовище для робіт, які можуть бути завершені до 2025-2026 років.

Це означає, що він може бути завершений вчасно, з урахуванням запланованого підключення Естонії до континентальної електроенергетичної системи і одночасного відключення від російської енергосистеми у 2026 році.

Гідроакумулюючу станцію заплановано розташувати в промисловій зоні нині закритої сланцевої шахти. В компанії повідомили, що їм невідомо, щоб виведені з експлуатації шахти раніше використовувалися як резервуари для ГЕС, відповідно цю концепцію можна експортувати в країни, рельєф яких ускладнює звичайне розташування ГЕС.

План проєкту передбачає будівництво верхнього резервуару на дамбі, тоді як закрита підземна шахта буде використовуватися як нижній резервуар.

Країни Балтії наразі є частиною російської електроенергетичної системи, але прагнуть відключитися та синхронізуватися з континентальною Європою через з’єднувач між Польщею та Литвою, проект Harmony Link. У рамках цього кроку Литва також реалізує великі проекти зі зберігання енергії, наприклад будує систему накопичення енергії від батареї потужністю 200 МВт (BESS), надану компанією Fluence.

Нагадаємо, Укргідроенерго разом з іноземними партнерами реалізує в Україні інноваційний проєкт «Україна-Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» з метою встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії. Згадане технічне рішення являє собою технологію спільного виробництва електроенергії гідроагрегатами ГЕС та промисловими системами накопичення енергії з підтримкою споживання на власні потреби ГЕС від фотоелектричних станцій.

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Пресслужба УГЕ

Поділитися: