Все буде Україна!

Президент підписав Закон про гарантії для встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в Укргідроенерго

Президент підписав Закон про гарантії для встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в Укргідроенерго

09-06-2022
7 червня президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 0150 .

Цей Закон надає можливість Укргідроенерго в подальшому реалізовувати Проєкт «Україна-Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго») та створювати додаткові високоманеврові і швидкодіючі резерви, які за своїми параметрами не мають аналогів в ОЕС України та є необхідними для забезпечення надійного та сталого функціонування ОЕС України, дотримання операційної безпеки енергосистеми та якості електричної енергії.

Нагадаємо, що 13 вересня 2021 року Укргідроенерго уклало Угоду про позику з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (177 млн дол. США),  Угоду про позику з Фондом чистих технологій (34 млн дол. США) та Угоду про грант з Фондом чистих технологій (1 млн дол. США).  Загальний обсяг інвестицій МФО склав 212 млн. дол. США.

На сьогодні продовження реалізації проєкту є важливим у зв’язку із потребою енергосистеми України в регулюванні частоти електроенергії.

Основною метою проєкту є забезпечення додаткової стабільності, безпеки і надійності роботи Об'єднаної енергетичної системи України та задоволення вимог ENSTO-E стосовно резерву підтримання частоти в ОЕС.

Довідка: 

«Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»  - технологія спільного виробництва електроенергії гідроагрегатами ГЕС та промисловими системами накопичення енергії з підтримкою споживання на власні потреби ГЕС від фотоелектричних станцій  є інноваційним рішенням для УГЕ з високим ступенем новизни та з низкою позитивних результатів для енергосистеми країни, для декарбонізації економіки та виробничо-комерційних показників діяльності компанії.

Проєкт передбачає встановлення:

  • 212 МВт систем накопичення електроенергії для розширення можливості УГЕ надання допоміжних послуг з регулювання та відновлення частоти за рахунок спільного режиму роботи систем накопичення і ГЕС (гібридний режим).
  • 63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій, як додаткового джерела власних потреб ГЕС і для зарядження систем накопичення електроенергії.

Ефект впровадження:

  • Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії на основі накопичувачів значно покращить здатність компанії забезпечувати швидкий резерв підтримки частоти (4 с – 5 хв.), а також резерв регулювання частоти (10 хв. - 105 хв.).
  • Додавання акумуляторного накопичувача значно збільшить швидкість лінійної зміни графіка; діапазон регулювання потужності від Р0 до Pmin; точність роботи, тим самим поліпшить можливості компанії надавати послуги з регулювання частоти, що сприятиме підтримці приєднання до європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E).

Пресслужба УГЕ

 

 

Поділитися: