Все буде Україна!

Фахівці продовжують гідроекологічні дослідження на Дністрі

Фахівці продовжують гідроекологічні дослідження на Дністрі

16-08-2023
За сприянням Укргідроенерго  з метою здійснення другого етапу натурних гідроекологічних наукових досліджень у прибережній зоні транскордонної ділянки Дністра з 15 по 24 серпня працюватиме експедиція Інституту гідробіології НАН України.

Дослідники різних галузей, такі як гідрологи, гідрохіміки та спеціалісти з гідробіонтів (спеціалізуються на фітопланктоні, фітобентос, зоопланктоні, макрофітах, макробезребетних і рибах) проводитимуть дослідження.

«За результатами весняної експедиції вже було встановлено вплив коливання рівня води в буферному водосховищі та транскордонній ділянці Дністра на нерестовища та молодь риб і розроблено попередні рекомендації щодо зменшення впливу на них. Окрім того, встановлено закономірності та особливості гідрологічного режиму транскордонного Дністра, що дозволяє прогнозувати екологічний стан та оптимізувати попуски», - зазначив директор Інституту, член-кореспондент НАН України Сергій Афанасьєв.

Ці дослідження мають на меті оцінити сучасний гідробіологічний режим та екологічний стан транскордонного відрізка Дністра, відповідно до Водної Рамкової Директиви. Також проводиться моніторинг функціонування Дністровської ГАЕС після завершення будівництва, щоб підтвердити передбачені висновки стосовно впливу на навколишнє середовище. Планується оптимізація режиму водорозподілу  на транскордонній ділянці річки для збереження біорізноманіття та поліпшення екологічного стану.

У цей період експедицією будуть здійснюватися виміри та збір проб води в верхній частині ГАЕС, на буферному водосховищі та від створу Нижньодністровської ГЕС до Ямполя Могилів-Подільського району.

Пресслужба Дністровської ГАЕС

 

Фотогалерея

Поділитися: