Все буде Україна!

В Португалії добігає кінця будівництво ГЕС Alto Tâmega

В Португалії добігає кінця будівництво ГЕС Alto Tâmega

16-08-2023
Будівництво гідроелектростанції Alto Tâmega потужністю 160 МВт продовжує просуватися хорошими темпами. Будівельні роботи практично завершені, а електромеханічні вузли будуть завершені до кінця 2023 року, коли почнеться введення в експлуатацію, повідомили в компанії Iberdrola.

Alto Tâmega - останній з трьох проєктів, що входять до складу комплексу Tâmega в Португалії. Два інших, гідроакумулююча електростанція Gouvães потужністю 880 МВт та гідроакумулююча електростанція Daivões потужністю 118 МВт, знаходяться в комерційній експлуатації з 2022 року.

Як повідомляє  Hydro Review, наразі будівництво дамби Alto Tâmega повністю завершено. Це дамба з подвійним криволінійним склепінням висотою 104,5 м, з довжиною гребеня 335 м. З будівельних міркувань бетонування греблі здійснювалося 21 блоком, які, в свою чергу, були розділені на секції висотою 2 м. Бетонування дамби зайняло менше двох років і було завершено наприкінці 2022 року.

Навесні цього року було здійснено ін'єкцію будівельних швів дамби, після того, як бетон на місці охолов за зиму і отвір між швами став більшим. Таким чином, коли проміжки між блоками були заповнені, дамба набула монолітного характеру і можна було розпочати заповнення водосховища.

Після того, як тунель буде перекрито, протягом наступних трьох місяців всередині тунелю буде збудовано 28-метрову бетонну пробку, яка забезпечить його закриття на весь термін експлуатації об'єкту. Протягом цих трьох місяців потік річки продовжуватиме циркулювати через донні водовідводи дамби.

Під час будівництва ГЕС Alto Tâmega на майданчику було задіяно майже 1 000 робітників.

Турбіни обох агрегатів вже повністю змонтовані, а генератори знаходяться на дуже просунутій стадії монтажу. Після заповнення водосховища перша синхронізація однієї групи з мережею запланована на січень 2024 року, а в комерційну експлуатацію станція буде введена в березні 2024 року.

Гідроенергетичний комплекс Tâmega - одна з найбільших енергетичних ініціатив в історії Португалії із загальним обсягом інвестицій понад 1,5 млрд євро (1,6 млрд доларів США) та встановленою потужністю 1 158 МВт.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Hydro Review

Поділитися: