Все буде Україна!

Фінляндія будує ГАЕС на шляху до зеленого переходу

Фінляндія будує ГАЕС на шляху до зеленого переходу

16-01-2024
ГАЕС
Фінляндія наполегливо працює над скороченням шкідливих викидів парникових газів. Нові вітрові електростанції та сонячні панелі є частиною рішення, але що робити, коли немає вітру, а сонце в середині зими знаходиться під горизонтом?

Як повідомляє The Barents Observer, енергетична компанія Suomen Voima інвестує до 300 мільйонів євро у будівництво малих гідроакумулюючих електростанцій у Кеміярві на сході Лапландії.

Проєкт, потужність якого оцінюється в 100-200 МВт, додасть нові потужності для балансування енергосистеми країни. Кожна з ГАЕС дозволить більш ефективно використовувати відновлювану енергію з мінімальним впливом на навколишнє середовище.

У гідроакумулюючій системі використовуються два водосховища на різній висоті. Електроенергія виробляється, коли вода спрацьовується з верхнього резервуара. Коли є багато надлишкової електроенергії, у вітряні дні або при ясному сонячному небі, вода з нижнього водосховища знову закачується нагору, готова до спрацювання у дні з меншим виробництвом відновлюваної енергії. Це працює як гігантська батарея.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: The Barents Observer

Поділитися: