Все буде Україна!

Генеральний директор Укргідроенерго отримав Державну премію України в галузі науки і техніки

Генеральний директор Укргідроенерго отримав Державну премію України в галузі науки і техніки

Офіційно
20-11-2018
20 листопада відбулася офіційна церемонія вручення відзнак лауреатам Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року. Найвищу відзнаку досягнень вчених і фахівців у незалежній Україні отримав і генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

20 листопада відбулася офіційна церемонія вручення відзнак лауреатам Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року. Найвищу відзнаку досягнень вчених і фахівців у незалежній Україні отримав і генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Ігор Сирота отримав Державну премію за роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України», над якою працював у співавторстві з колегами.

Авторами на основі теоретичних досліджень і експериментів визначено концепцію побудови гідроакумулюючої електростанції з використанням оборотної гідромашини.

В праці визначено наукові основи підвищення енергоефективності ГАЕС шляхом створення нової проточної частини, яка поєднує високі характеристики енергокавітацій, як в насосному, так і в турбінному режимах.

Враховуючи перспективи розвитку ОЕС України передбачається, що Дністровська ГАЕС буде покривати пікову частину графіку навантажень, зменшувати провали навантажень в нічні години, одночасно поліпшуючи режими роботи теплових та атомних електростанцій, регулювати потужність, навантаження та міжсистемні перетоки, виробляти та споживати реактивну потужність, регулювати напругу в мережі.

Нагороду лауреатам вручали президент НАНУ Борис Патон, перший віце-президент НАНУ Володимир Горбулін,  Міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Під час церемонії вручення відзнак лауреатам, Борис Патон подякував науковцям за плідну роботу на благо України.

«Сьогодні ви приєдналися до когорти видатних вчених, які прославили Україну своїми здобутками.  Ця нагорода існує вже майже півстоліття і комітетом з Державних премій України в галузі науки і техніки за цей період було розглянуто 3308 робіт, а премійовано лише 850», - зазначив президент НАНУ.

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич наголосила, що перед тим, як отримати відзнаку, роботи проходять ретельний відбір.

«Цьогоріч на розгляд комітету було подано 40 робіт, ми прийняли рішення про вручення відзнак 14», - зауважила Міністр.

Під час отримання нагороди генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота подякував колегам за співпрацю та висловив сподівання у активному розвитку гідроенергетики в найближчій перспективі.

«Дністровська ГАЕС стала одним із найбільших інфраструктурних проектів сучасної України. Переконаний: гідроенергетика – це запорука енергонезалежності, безпеки та надійності в енергетичному секторі України. Вдячний команді колег з Укргідроенерго, Турбоатому, Електроважмашу, Укргідропроекту та усім, хто підтримує науку й створює умови для сталого розвитку України», -  зазначив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго».

Нагадаємо, Ігорю Сироті присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки 2017 року відповідно до указу Президента України №138/2018 від 19 травня 2018 року. Окрім того,  за роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України» премію присуджено:

СОКОЛУ Євгену Івановичу - члену-кореспондентові Національної академії наук України, ректорові Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут";

ЦАРЮКУ Анатолію Корнійовичу - кандидатові технічних наук, завідувачеві відділу Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона НАН України;

ЧЕРКАСЬКОМУ Олексію Юрійовичу - першому заступникові генерального директора публічного акціонерного товариства "Турбоатом";

ІЩЕНКУ Григорію Івановичу - головному інженерові публічного акціонерного товариства "Турбоатом";

ЛИННИКУ Олександру Васильовичу - головному конструкторові публічного акціонерного товариства "Турбоатом";

ВАКУЛЕНКУ Олексію Миколайовичу - головному конструкторові державного підприємства "Завод "Електроважмаш";

ГАЛАТУ Віктору В’ячеславовичу - технічному директорові публічного акціонерного товариства "Укргідропроект".

 

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"

Фотогалерея

Поділитися: