Все буде Україна!

Гідробіологи вважають гідроенергетику найчистішою з генерацій

Гідробіологи вважають гідроенергетику найчистішою з генерацій

Актуально
26-04-2019
Днями науковці Інституту гідробіології Національної академії наук України завітали на Київську ГЕС.

Метою зустрічі стало ознайомлення гідробіологів із особливостями роботи гідроелектростанції, обговоренням питання гідропотенціалу України, впливу гідроенергетики на довкілля та взаємодії з навколишнім середовищем за сучасних змін клімату. Під час екскурсії науковці також цікавились режимами роботи водосховищ та безпекою гідроспоруд.

«Головний мотив нашого візиту - це професійна необхідність, оскільки ми працюємо в Інституті гідробіології і нам дуже важливо знати як функціонує електростанція. Цікаво розібратись у режимах роботи станції, дізнатись детальніше про коливання рівня води у водосховищах, адже це впливає на відтворення рибних ресурсів», - зауважив на початку екскурсії станцією кандидат біологічних наук Юрій Плігін.

Фахівці Укргідроенерго розповіли гостям про історію будівництва станції, ознайомили з основними показниками та перспективними проектами компанії. Протягом візиту наковці оглянули верхній і нижній б’єф, побували у машинній залі та побачили на власні очі як працюють гідроагрегати. Також енергетики та гідробіологи обговорили питання щодо розвитку  гідроенергетики  і аспектів, на котрі науковці найбільше звертають увагу з точки зору біології:

«Коли здійснюються попуски, робота станцій є досить сприятливою для екосистем, оскільки забезпечується водообмін. За рахунок коливання рівня води, вона потрапляє на мілководдя та у притоки. Це необхідно для підтримки екологічного стану. Серед позитивних аспектів  роботи електростанцій є те, що гідроенергетика дозволяє вирішувати питання пікових навантажень, оскільки станція може бути швидко включена і швидко виключена. Це дуже важливо, тоді коли виникають великі навантаження в енергосистемі, - розповів кандидат географічних наук Сергій Дубняк, - Також хочу зазначити, що останнім часом екологічні і громадські організації порушують питання необхідності спуску водосховищ. Зараз реально треба говорити про те,  як оптимізувати  роботу електростанція, як поліпшити екологічний стан у наших водосховищах. З цієї точки зору робота електростанцій досить сприятлива для водних екосистем, оскільки завдяки попускам забезпечується водообмін».

Також Сергій Дубняк віздначив, що необхідно максимально використовувати позитивні аспекти ГЕС, адже на сьогодні є перспективи розвитку нових станцій:

«Я вважаю, що гідроенергетика. поряд з іншими відновлювальними джерелами енергії, має перспективу. Однак, ГЕС краще будувати у гірських умовах, коли це невелике затоплення. Зараз, до речі, створені вже такі електростанції».

Під час обговорень питань екосистем науковці висловлювали свої думки щодо майбутнього гідроенергетики, зокрема Юрій Плігін відзначив:

«Як я бачу майбутнє гідроенергетики? - Вважаю, що це найчистіший вид отримання електроенергії. Електростанція бере чисту воду і чисту воду скидає, яка ж тут може бути альтернатива? Гарантією сталого розвитку я бачу вчасну модернізацію обладнання, покращення якості матеріалів, які використовуються, покращення матеріальної бази та пильне спостереження за усіма сучасними розробками. Відтак у подальшому сталому розвитку гідроенергетиці потрібно працювати над модернізацією устаткування».

Наприкінці своїми враженнями від  екскурсії, поділилась кандидат біологічних наук Євгенія Старосила:

 «У час розвитку технологій та енергетики, в котрому ми живемо, у кожної людини у квартирі існує чимало пристроїв, котрі потребують електроенергії. Гідроелектростанції сьогодні нам потрібні як найбезпечніший метод виробництва електроенергії. Нас спонукала на сьогоднішній візит, безперечно, цікавість. Зокрема ми хотіли подивитися наскільки безпечні споруди станції для водойм. Ми очікували гіршого. Виявилось, дуже на рівні! Перспективно. Видно, що співробітники станції висококваліфіковані, дуже старанні та уважні».

Зустріч гідробіологів та енергетиків стала корисною в контексті обговорення важливих питань екологічного впливу та безпеки гідротехнічних споруд, ролі гідроенергетики у процесі інтеграції енергетичної системи України в об’єднану енергетичну систему Європи.

Нагадаємо, що ви також можете відвідати будь-яку станцію компанії попередньо домовившись з керівництвом про дату, час та програму відвідин. Всі екскурсії для організованих груп – безкоштовні!

Довідка:

Інституту гідробіології Національної академії наук України – це провідна науково-дослідна установа в галузі гідробіології, гідроекології, їхтіології та охорони водних живих ресурсів.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: