Все буде Україна!

Гідроенергетика може допомогти Лаосу прискорити розвиток відновлюваних джерел енергії

Гідроенергетика може допомогти Лаосу прискорити розвиток відновлюваних джерел енергії

03-02-2023
Маючи надійне енергопостачання за рахунок гідроенергетики та будучи експортером електроенергії, Лаос має можливість прискорити розвиток відновлюваних джерел енергії, оскільки прагне досягти 30% споживання енергії з відновлюваних джерел до 2025 року.

Як повідомляє Waterpowermagazine, в останньому звіті GlobalData «Розмір енергетичного ринку Лаосу: тенденції, регулювання, конкурентний ландшафт і прогнози на 2022-2035 рр.» повідомляється, що загальна річна генерація Лаосу була зафіксована на рівні 36,8 ТВт-год у 2021 році, при цьому 27,5 ТВт-год цієї потужності експортовано до сусідніх країн і лише 8 ТВт-год спожито всередині країни.

Завдяки своєму розташуванню в межах річки Меконг, Лаос має величезний гідроенергетичний потенціал у 23 ГВт. Нині потужність гідроенергетики в країні становить 9,6 ГВт. Тут також є кілька перспективних гідроенергетичних проєктів, спрямованих на експорт електроенергії.

Аттауррахман Оджіндарам Сайбасан, аналітик з питань енергетики GlobalData, зазначив: «Лаос диверсифікує свою структуру електроенергії за рахунок розширення відновлюваних джерел енергії, зокрема гідроенергетики, сонця та вітру. Країна також поставила умовну мету досягти 1 ГВт загальної сонячної та вітрової потужності та 300 МВт біоелектропотужності до 2030 року залежно від рівня підтримки, яку вона отримує від розвинених країн. Згідно з поточними оцінками, очікується, що до 2030 року країна досягне 0,6 ГВт сонячної фотоелектричної потужності та 150 МВт біоелектропотужності, що не відповідає поставленим цілям».

Втім останніми роками Лаос перейшов на вугільну енергетику, оскільки бореться з величезним суверенним боргом у розмірі 12,6 мільярдів доларів, через що країні важко уникнути розширення вугільних електростанцій. У березні 2021 року уряд підписав угоду на 2 мільярди доларів з китайською компанією Electricite du Laos Transmission Company Ltd. (EDLT) для управління значною частиною енергомережі Лаосу протягом наступних 25 років.

Аттауррахман Оджіндарам Сайбасан акцентує: «Лаос шукає іноземні інвестиції у розвиток відновлюваної енергетики, щоб уникнути розширення вугільної енергетики. Наразі в країні є проєктна лінія вітрових станцій потужністю 3,4 ГВт, сонячних фотоелектричних потужностей понад 1 ГВт і гідроелектростанцій потужністю понад 9,1 ГВт».

діаграма

Пресслужба Укргідроенерго 

Фото: BangkokPost

Поділитися: