Все буде Україна!

Гідроенергетики долучаються до порятунку життів. 14 червня – Всесвітній День донора

Гідроенергетики долучаються до порятунку життів. 14 червня – Всесвітній День донора

14-06-2022
10:00
14 червня на світовому календарі позначене святом відповідальних та безкорисливих людей – донорів крові. Потреба в донорській крові є постійною та надзвичайно важливою проблемою, яку лікарям доводиться вирішувати щодня, навіть у мирний час. Під час війни донорська допомога часто рятує життя захисників і наближає країну до перемоги.

Співробітники Укргідроенерго на регулярній основі поновлюють банк крові та популяризують культуру донорства, за індивідуальним графіком відвідуючи центри крові. Наразі лише на Кременчуцькій ГЕС працюють 6 постійних донорів, які мають понад 20 донацій кожен та регулярно відвідують відділення переливання крові Світловодської центральної районної лікарні.


Відповідно до рекомендацій медпрацівників, забір крові відбувається один раз на 3-4 місяці. В цей складний для країни час донорська кров врятувала не одне людське життя. І якщо виникає ситуація щодо термінової потреби в крові, гідроенергетики не вагаючись готові прийти на допомогу.


«Не пам'ятаю жодного випадку, коли б наші співробітники відмовили», – говорить фельдшер станції, він же донор з 12-річним стажем Дмитро Островний. – «Допомагати людям, якщо це життєво необхідно – обов'язок кожного члена колективу. Донори-гідроенергетики тут завжди серед перших».


Але потреба в донорській крові існує постійно і часто пацієнти лікарень потребують термінового переливання. Про це чудово знає співробітник філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» Дмитро Косолапов, який здійснив донорську допомогу понад 30 разів. «Кров потрібна завжди, ніколи не знаєш коли і кому вона знадобиться. Але в моєму житті були випадки, коли донорського матеріалу потребувала конкретна людина, а в разі якщо це дитина, залишитись осторонь просто неможливо» – зазначив Дмитро.


Гідроенергетик Євген працює на Середньодніпровській ГЕС 18 років. Роботу обрав складну, але цікаву. Про свою добру справу, що робить її більше 10 років, колегам одразу не розповідав. 
«Я багато чув та читав про донорство крові. Багато людей цього дійсно потребують. Коли заглиблюєшся в це питання, то розумієш, наскільки багато людей потребує допомоги, скільки серед них дітей, скільком ти можеш допомогти продовжити життя. Особливо гостро розумієш це в нинішніх умовах війни. Адже  здавши кров можеш допомогти врятувати життя наших захисників», - каже Євген. 


За словами лікарів донорство крові допомагає з профілактикою атеросклерозу,  подагри, порушень роботи травної системи та покращує загальне самопочуття. З цим погоджується і Євген, жартує, що після чергової донації наче на світ знову народжується. Кров чоловік здає  декілька разів на рік. Долучається і до благодійних донорський акцій на підприємстві. 


Діюча в компанії Стратегія корпоративної соціальної відповідальності заохочує колектив до суспільно значущої діяльності та відповідальних вчинків на користь громади та країни.  Донорство серед них – чи не найлегший спосіб дієво допомогти співгромадянам, які цього потребують, а можливість долучитись до порятунку життя людини є найбільшою мотивацією.


«Лікарі кажуть, що один похід до центру крові може врятувати життя трьом людям. Як на мене, це важлива справа, важливість якої ми недооцінюємо. Мені здається, донорство – це швидше про відповідальність, а не про героїзм, а підтримка донорства – одна з ознак зрілості суспільства», – відзначив заступник начальника відділу взаємодії зі ЗМІ Укргідроенерго Іван Вітер.


І справді, візит до центру крові може зайняти менше часу, ніж відвідини кінотеатру або музею. Щомиті хтось у світі потребує крові і мало що може мотивувати більше, ніж долучення до величезної спільноти донорів, які простими діями щороку рятують мільйони життів.


Довідка: Всесвітній День донора крові був заснований під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. В День донора Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу людей до необхідності регулярної донації крові, запобіганню її нестачі в лікарнях, закликаючи до добровільної та безоплатної здачі крові.


Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: