Все буде Україна!

Гідроенергетика Карпат: нові можливості для енергетичної незалежності

Гідроенергетика Карпат: нові можливості для енергетичної незалежності

18-09-2024
УГЕ
Представники Укргідроенерго взяли участь у міжнародній конференції з розвитку регіональної генерації в Карпатському регіоні України на основі відновлюваних джерел енергії (ГЕС та ГАЕС малої і середньої потужності) з урахуванням досвіду європейських країн. Мета зустрічі - привернути увагу української влади до важливості розвитку гідроенергетики у гірських районах.

Конференція, організована Громадською спілкою Асоціація «Гідроенергетика України» за підтримки Офісу Президента України, зібрала представників енергетичних, проєктних та інженерних організацій, а також органів влади. 

На заході обговорили сучасний стан гідроенергетики та ОЕС в Україні, перспективи розвитку малої гідроенергетики в умовах активного переходу до децентралізованої системи з відновлюваними джерелами енергії, що є більш гнучкою та стійкою під час воєнних дій. 

Про сучасний стан гідроенергетики України, зокрема про роботу найбільшої гідрогенеруючої компанії країни в умовах війни,  розповідав начальник виробничо-технічного відділу департаменту експлуатації Укргідроенерго Михайло Шалівський. Як зазначив фахівець, з початком військової агресії рф Товариство зазнало відчутних втрат від ракетно-дронових атак, постраждали практично всі електростанції Товариства, а Каховську ГЕС повністю зруйновано внаслідок підриву у 2023 році. 

Наразі першочерговими завданнями компанії є відновлення пошкодженого обладнання і максимальне посилення захисту генеруючого та розподільчого устаткування від потенційного силового впливу. Окрім того - переорієнтація та реалізація проєктів з будівництва та реконструкції об’єктів з урахуванням вимог до безпеки, завдань з підвищення генеруючої потужності та забезпечення мінімізації негативного впливу енергетики на екологію країни.

На заході також йшлося про перспективи розвитку гідроенергетики в Закарпатській області, про значення гідроенергетики в післявоєнному оновленні електроенергетики Карпатського регіону, як основи його соціально-економічного розвитку, про концептуальний погляд на організацію процесу стимулювання та реалізації програм освоєння гідроенергетичного потенціалу гірських річок, а також про чеський досвід з експлуатації турбін Siemens на гідроелектростанціях. 

В рамках конференції учасники відвідали виробничу екскурсію до міні-ГЕС на карпатській річці Шипіт. Станція «Шипіт-2» є малою гідроелектростанцією, потужністю 990 кВт, побудована компанією «RENER». Водозабір ГЕС розміщений на природному потоці двох річок, станція має рибоходи, що забезпечує мінімальний вплив на навколишнє середовище. 

Україна володіє значним потенціалом для забезпечення територіальних громад Карпат екологічно чистою електроенергією, що сприятиме подальшому розвитку регіону. Водночас необхідно вирішити низку організаційних питань. Варто відзначити, що Україна має необхідний науковий і проєктний досвід у будівництві гідроенергетичних об'єктів різної складності та потужності.

Підсумовуючи, варто підкреслити важливість розвитку малої енергетики, яка потребує сприятливих економічних умов для залучення міжнародних інвестицій. Це дозволить ефективно використати гідропотенціал малих річок України. Будівництво малих ГЕС сприятиме розподіленій генерації, підвищенню надійності енергопостачання в регіонах і зміцненню енергетичної безпеки країни.

Пресслужба Укргідроенерго 

 

Фотогалерея
УГЕ
УГЕ
УГЕ

Поділитися: