Все буде Україна!

Гідроенергетика: сталий європейський енергетичний перехід

Гідроенергетика: сталий європейський енергетичний перехід

23-10-2023
Світ перебуває на вирішальному етапі боротьби зі зміною клімату, коли кожне рішення і кожен внесок має значення для досягнення амбітної і необхідної мети кліматичної нейтральності до 2050 року та обмеження зростання глобальної температури до 1,5°C. У світлі цього загальновизнаного факту гідроенергетика видається незамінним і перспективним рішенням з потенціалом розвитку для формування екологічно чистого енергетичного майбутнього Європи.

Про це йдеться у матеріалі Politico.

В Європейському Союзі на гідроенергетику припадає 32% виробництва електроенергії з відновлюваних джерел і вона забезпечує 12% загального обсягу електроенергії в ЄС- значне, але все ще недостатньо використовуване джерело з огляду не лише на виклики, пов'язані зі зміною клімату, а й з енергетичною безпекою та зростаючою потребою в гнучкості системи.

Основа незалежної та повністю декарбонізованої електроенергетичної системи

Постійно зростаюча частка сонячної та вітрової енергії означає, що нашій електромережі стає все складніше забезпечувати постійну потужність, особливо коли періодично відновлювані джерела енергії переживають періоди низького виробництва.

У цьому питанні гідроенергетика має відповідь, пропонуючи таку необхідну гнучкість і стабілізацію енергосистеми для розвитку вітрової та сонячної енергетики.

1 ТВт-год гнучкої гідроенергетики дозволяє побудувати щонайменше 3,5 ТВт-год нестабільних вітрових або сонячних електростанцій.

З огляду на свої характеристики, гідроенергетика може допомогти задовольнити попит на гнучкість двома способами. По-перше, виробляючи електроенергію диспетчеризовано для покриття попиту в години пік, коли інші відновлювані джерела енергії недоступні. Річкова гідроенергетика може забезпечити гнучке виробництво в короткостроковій перспективі, а водосховища можуть забезпечити таке ж гнучке виробництво в більш тривалих інтервалах. По-друге, забезпечуючи зберігання електроенергії завдяки гідроакумулюючим електростанціям.

Таким чином, гідроенергетика сприяє інтеграції великих обсягів відновлюваної електроенергії з нестабільних джерел, пропонуючи довго-, середньо- та короткострокову гнучкість, включаючи кероване зберігання.

Рішення для адаптації до зміни клімату

Екстремальні погодні явища стають дедалі частішими і ми не лише намагаємося їх уникнути, але й колективно сповнені рішучості боротися з ними. Діючи як щит від цих екстремальних явищ, гідроенергетика відіграє важливу роль в управлінні водними ресурсами, регулюючи водний режим під час посух і повеней, тим самим пом'якшуючи їхні катастрофічні наслідки.

Наявність гребель і водосховищ на річці дає можливість керувати потоком води і, таким чином, зменшувати наслідки від повеней, а також пом'якшувати наслідки маловоддя або посухи.

Взимку регулярно вимірюється об'єм снігу, щоб можна було точно спрогнозувати прибуття талої води у водосховища і вчасно вжити необхідних заходів. І навпаки, під час посухи гідроенергетика може як захищати екосистеми, так і забезпечувати водою сільське господарство, промисловість і населення.

Зріла технологія, що розвивається в гармонії з навколишнім середовищем

Маючи більш ніж столітній досвід роботи в розподілених енергетичних системах, гідроенергетика є зрілою технологією, яка розвивається в гармонії з навколишнім середовищем.

Останніми роками розпочато численні проєкти з відновлення екологічного стану та потенціалу водних об'єктів. Наприклад, на багатьох європейських гідроелектростанціях спроєктовані та встановлені рибоходи. Ці ініціативи сприяють збереженню видів риб, що перебувають під загрозою зникнення.

Як щодо вдосконалення європейських рамок для гідроенергетики?

Тим не менш, довгострокова політична прихильність має вирішальне значення для заохочення реконструкції, модернізації та будівництва нових гідроелектростанцій, які будуть необхідні для майбутньої енергосистеми та енергетичного переходу.

Особи, які приймають рішення, повинні створити відповідну, надійну і стійку економічну, політичну і правову базу, яка б цінувала активи і переваги гідроенергетики і заохочувала подальші інвестиції, як це робиться для інших відновлюваних джерел енергії.

На цьому тлі 4 травня 2023 року було створено Гідроенергетичний альянс ЄС. Об'єднуючи найбільших європейських власників та операторів гідроелектростанцій загальною потужністю 111 534 МВт, альянс має на меті сприяти підвищенню ролі сталої гідроенергетики в екологічно чистому енергетичному майбутньому.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Politico

Поділитися: