Все буде Україна!

Звіт Світового банку закликає до забезпечення гендерної рівності в гідроенергетиці

Звіт Світового банку закликає до забезпечення гендерної рівності в гідроенергетиці

20-10-2023
Новий звіт, опублікований Програмою сприяння управлінню в енергетичному секторі Світового банку, підкреслює нагальну потребу у вирішенні питань гендерної рівності в гідроенергетиці.

Звіт під назвою "Потужність на повну силу: На шляху до гендерної рівності в гідроенергетиці" пропонує п'ять ключових рекомендацій для зацікавлених сторін, які прагнуть подолати існуючі гендерні диспропорції в галузі.

Його основні рекомендації охоплюють такі ключові моменти:

• Сприяня розвитку STEM-освіти: ініціативи, спрямовані на усунення бар'єрів, які заважають жінкам здобувати освіту в галузі STEM (науки, технологій, інженерії та математики), є вкрай важливими.

• Вирівнювання гендерної нерівності на робочому місці: у звіті підкреслюється важливість виявлення гендерних розривів на робочому місці та впровадження політик, спрямованих на їх усунення.

• Підвищення обізнаності: популяризація гідроенергетики як привабливого вибору кар'єри для жінок, за рахунок поінформованості про можливості, які вона пропонує.

• Наставництво та рольові моделі: надання наставництва та сприяння налагодженню зв'язків, щоб розширити можливості жінок у секторі.

•  Залучення чоловіків до розмови: заохочення чоловіків до активної участі в обговоренні питань гендерної нерівності та вживання проактивних заходів для зменшення гендерних розривів.

Серед іншого звіт висвітлює перешкоди, що заважають досягненню гендерної рівності в гідроенергетиці та окреслює стратегії подолання цих бар'єрів. Він має на меті сприяти залученню жінок до роботи на всіх рівнях гідроенергетичної галузі.

Звіт закликає гідроенергетичний сектор визнати свою життєво важливу роль у переході до низьковуглецевих енергетичних систем і закликає галузь задіяти весь спектр наявних талантів. Наразі жінки складають лише 25% робочої сили в гідроенергетиці. Створення інклюзивної та збалансованої робочої сили з рівними можливостями для обох статей є не лише економічно вигідним, але й соціально значущим. У звіті підкреслюється, що для використання різноманітних навичок і талантів людей гідроенергетичний сектор повинен продовжувати докладати зусиль, щоб бути більш доброзичливим та інклюзивним до жінок.

Звіт опубліковано Програмою Світового банку "Допомога в управлінні енергетичним сектором" (ESMAP) і ґрунтується на дослідженнях та аналізі, проведених Міжнародною гідроенергетичною асоціацією у співпраці з Глобальною жіночою мережею з питань енергетичного переходу (GWNET).

Підтримка гендерної рівності та розширення можливостей жінок – пріоритетне завдання для Укргідроенерго. У Товаристві гендерна рівність є частиною корпоративної культури. Компанія продовжує надавати рівні можливості для розкриття потенціалу кожному співробітнику, а піднятий останніми роками дискурс в суспільстві мотивує і допомагає знаходити нові можливості для вдосконалення в цьому питанні.

Нещодавно в компанії відбулася серія семінарів щодо впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs) в межах Місяця ґендерної рівності та розширення прав жінок в ПрАТ «Укргідроенерго» за підтримки ООН Жінки та Офісу Віце прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Нагадаємо, що в рамках впровадження принципів різноманітності, рівності, інклюзії та приналежності (DEIВ) Укргідроенерго також підписало з Міністерством економіки України Меморандум про співпрацю у реалізації державної ветеранської політики.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: