Все буде Україна!

Укргідроенерго – амбасадор держкомпаній у реалізації програми гендерної рівності та розширення можливостей жінок

Укргідроенерго – амбасадор держкомпаній у реалізації програми гендерної рівності та розширення можливостей жінок

01-08-2023
1 серпня відбулося відкриття циклу заходів Місяця, присвяченого гендерній рівності та розширенню можливостей жінок в Укргідроенерго.

Місяць проходить у рамках реалізації Проєкту «Трансформаційні підходи для досягнення ґендерної рівності в Україні» за ініціативи ООН Жінки за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Протягом серпня в компанії буде проведено серію семінарів, що допоможуть команді Укргідроенерго дізнатись більше про сприяння гендерній рівності на робочому місці, вплив та наслідки насильства на діяльність підприємства, переваги застосування Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs), а також розробити ініціативи, впровадити конкретні практичні напрацювання та за потреби розробити документи для подальшого розвитку корпоративної культури та ефективної роботи у питанні гендерної рівності, розширення прав жінок, інклюзивності та різноманітності.

Нині програма місячника вже отримала підтримку на вищому рівні та буде координуватися першою леді України Оленою Зеленською та першою віцепремʼєр-міністеркою України Юлією Свириденко.

Вікриття заходу відбулося за участі першої віцепрем’єр-міністерки України – Міністерки економіки України Юлії Свириденко, заступниці Міністра економіки України Тетяни Бережної, заступниці керівника Служби Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дар’ї Гайдай, заступниці Представниці ООН Жінки в Україні Джулії Бруссард, голови Наглядової ради Укргідроенерго Валентина Гвоздія та членкині Наглядової ради Укргідроенерго Наталії Микольської. До участі у відкритті місячника були залучені бажаючі фахівці та фахівчині компанії філій Товариства.

Юлія Свириденко зазначила, що держава  активно працює над Національною стратегією  подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року. Так, за підтримки першої леді Олени Зеленської, в плані реалізації стратегії передбачено подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі, удосконалення законодавства про рівну оплату праці, створення умов для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків.

«Після перемоги ми маємо побудувати країну без упереджень — інноваційну, спрямовану на людину і її  потреби, відкриту державу. І Національна стратегія подолання гендерного розриву в оплаті праці – це один з інструментів переходу нашого суспільства на нові стандарти. Ми маємо мотивувати наших жінок повертатися  додому, ми маємо знайти місце для того, щоб колишні військовослужбовиці та військовослужбовці відчували адаптувалися до цивільного життя, а ще ми маємо дати розуміння кожній українській жінці, що її внесок в побудову України надзвичайно важливий!», - зазначила Юлія Свириденко.
 
Також віцепрем’єр-міністерка подякувала компанії за проведення заходів, спрямованих на досягнення гендерної рівності, та зазначила, що Укргідроенерго є рольовою моделлю для інших організацій у реалізації програми гендерної рівності та розширення можливостей жінок.
 
Тетяна Бережна
окремо зупинилася на конкретних кроках та стратегічних цілях впровадження Національної стратегії, а також окреслила подальші дії в рамках її реалізації на державному рівні.

В свою чергу Дар’я Гайдай зазначила, що право на рівну оплату праці між жінками та чоловіками є основоположним принципом європейського союзу з часів римського статуту, а питання гендерної рівності закладено в основі усіх європейських політик. Окрім того, заступниця керівника служби Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції підкреслила, що питання гендеру і робота над питанням оплати праці є рухом до Європейсього союзу та інвестицією в розвиток демократичної країни.

Джулія Бруссард подякувала за постійну співпрацю над питанням гендерної рівності  та розширенням можливостей жінок. Також заступниця Представниці ООН Жінки в Україні відзначила, що війна спричинила найбільшу кризу для біженців з часів Другої світової війни, а руйнування Каховської греблі стало ще одним жахливим наслідком війни. Окрім того, Джулія Бруссард відзначила, що напад російської федерації знизив гендерні прогалини в Україні, однак війна завдала найбільшого негативного впливу  саме на жінок, дітей і людей з інвалідністю.

Валентин Гвоздій зазначив, що ініціатива проведення Місяця гендерної рівності та розширення можливостей жінок не є випадковістю та підкреслив, що семінари протягом місяця матимуть практичний результат, зокрема буде розроблено документи та політики, що будуть впроваджуватися в компанії:

«Це є логічним продовженням бачення та праці Наглядової ради Укргідроенерго. Гендерна рівність та права жінок - пріоритет нашої роботи протягом тривалого часу. Жіноче лідерство, роль жінок в нашому бізнесі - складова успіху. Представленість обох гендерів у компанії забезпечує прийняття збалансованих рішень та гарантує рух вперед. Забезпечення гендерної рівності не означає, що ми всі маємо стати однаковими. Це означає, що кожна людина, яка працює в компанії повинна насолоджуватись рівними правами та рівними можливостями не залежно від того ким вона народилась, жінкою чи чоловіком для всіх. Усі - від працівників робітничих професій до керівників - мають усвідомлювати це. Наглядова рада, яка діє в інтересах акціонера, посилає сильний меседж, що це є нашою базовою культурною цінністю, на якій будуються відповідні політики компанії».

«Дуже рада, що від внутрішнього обговорення ми перейшли до дій, які дадуть сенс нашим працівникам та працівницям. Гендерна рівність - то не про слогани, а про користь для компанії. Доведено, що компанії, де представлений різний тип мислення та жінки займають керівні посади, більш стабільні та успішні. Варто зазначити, що компанії, які впроваджують гендерну рівність стають чемпіонами не тільки у своїй сфері, а й в економіці країн. І це дуже важливо для майбутньої відбудови України», - зазначила Наталія Микольська.

Відкриття продовжив семінар на тему "Союзництво у дотриманні гендерної рівності на робочому місці". Національна консультантка з питань підтримки партнерів з приватного сектору щодо реалізації ініціатив щодо розширення економічних можливостей жінок Ірина Титарчук детально розповіла про роль жінок і чоловіків у забезпеченні рівності та підходи до створення безпечного робочого середовища. Зокрема Ірина акцентувала увагу на тому, які кроки може робити кожна людина для дотримання гендерної рівності та які заходи може здійснювати роботодавець вже сьогодні.

Наступний семінар у рамках Місяця, присвяченого гендерній рівності та розширенню можливостей жінок в Укргідроенерго відбудеться 10 серпня. Темою обговорення стануть тренди Diversity & Inclusions. Учасники  дізнаються про те, що відбувається в світі  та міжнародних компаніях в цьому  напрямку, обговорять основні кейси та приклади успішних кампаній.

Довідково:

У 2022 році ООН Жінки за фінансової підтримки Уряду Швеції у співпраці з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції розпочато реалізацію Проєкту «Трансформаційні підходи для досягнення ґендерної рівності в Україні», що спрямований на використання трансформаційних підходів для просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок через співпрацю всіх ключових партнерів: уряду, парламенту, організацій громадянського суспільства, приватного сектору та ЗМІ.

Проєкт, серед інших стратегічних цілей, має на меті залучення компаній до реалізації програм, які сприятимуть досягненню ґендерної рівності та економічному уповноваженню жінок на робочому місці, у ланцюгах постачання та у громадах.

ООН Жінки розглядають Принципи розширення прав і можливостей жінок (WEPs) як один із інструментів підтримки приватних компаній, щоб вони зробили внесок у розширення економічних можливостей жінок у своєму бізнесі, у ланцюгах постачання та у постраждалих від війни громадах.

Важливо відзначити, що з початку 2023 року п’ять українських компаній підписали Принципи розширення прав і можливостей жінок (WEPs).

Пресслужба Укргідроенерго

 

Фотогалерея

Поділитися: