Все буде Україна!

Гідроенергетики долучилися до обговорення проблем управління водними ресурсами

Гідроенергетики долучилися до обговорення проблем управління водними ресурсами

17-05-2024
11:00
Vodni resursy
Представники Укргідроенерго взяли участь у галузевій конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція сталого розвитку України», організованій Українською Водною Асоціацією. Конференція є частиною циклу заходів із обговорення доступності водних ресурсів в Україні в умовах повномасштабної війни.

Відкриваючи засідання, президент Української Водної Асоціації Дмитро Тесля наголосив на  значенні раціонального використання водних ресурсів для забезпечення сталого розвитку, а також впровадженні сучасних технологій та підвищенні ефективності моніторингу водних об'єктів.

«Сьогодні основна тема для українського суспільства – виживання. Але ми маємо думати про те, що буде далі, коли ми виборемо свою свободу. Наша мета полягає в тому, щоб забезпечити українське суспільство доступом до чистої води та ефективно використовувати водні ресурси для сталого розвитку», - зазначив він.

В свою чергу заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак акцентував увагу на вдосконаленні державної політики у сфері управління водними ресурсами, а також збереженні водних екосистем. Окрім того, підкреслив важливість вдосконалення механізмів моніторингу водних об'єктів та розвитку новітніх технологій для очищення води.

«Ми маємо реалізувати Стратегію водної політики через Плани управління річковими басейнами. Наразі завершуються громадські обговорення цих планів, пройшла стратегічно-екологічна оцінка. Наша робота спрямована на створення стійкого та ефективного управління водними ресурсами, що є ключовим фактором для сталого розвитку України», - зауважив він.

Заступник директора Департаменту комунальних послуг Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Андрій Ведмідь наголосив на важливості розвитку інфраструктури водопостачання та водовідведення в громадах. Він підкреслив необхідність забезпечення належного рівня обслуговування населення з питань водопостачання та очищення стічних вод, а також розвитку ефективних систем управління водними ресурсами на місцевому рівні.

«До війни в Україні центральним водопостачанням було забезпечено понад 88% міст і майже 22% сіл, тоді як централізоване водовідведення мало майже 75% міст і лише 5% сіл. Станом на сьогодні 80% питної води ми отримуємо з поверхневих джерел і лише 20% видобуваємо з надр. Всі ці питання важливі і ми маємо спрямувати основні зусилля на забезпечення належного рівня обслуговування населення, розвиток ефективних систем управління водними ресурсами та створення стійких механізмів фінансування комунальних послуг у сфері водопостачання та водовідведення», - зазначив Андрій Ведмідь.

Начальниця управління регулювання аграрних ресурсів Міністерства аграрної політики та продовольства України Ольга Пазинич підкреслила важливість раціонального використання водних ресурсів для сільськогосподарського сектору. Вона зазначила, що руйнування Каховської гідроелектростанції призвело до серйозних втрат для аграрного сектору. Це зменшило можливості для ірригації сільськогосподарських угідь, що вплинуло на врожайність та здатність галузі забезпечувати продовольчу безпеку.

«Підрив Каховської ГЕС завдав значної шкоди сільському господарству: це і зниження врожайності сільськогосподарських культур, зниження рівня ґрунтових вод та засолення ґрунтів. Тобто, без водних ресурсів існують значні ризики перетворення всього степового регіону в найближчий час в територію з кліматичними умовами, наближеними до напівпустель. Без зрошувальних систем сільгоспвиробники будуть щорічно мати збитки від недоотриманих врожаїв, а бюджети – зменшення надходжень», - заявила вона.

Серед іншого під час конференції йшлося про успішні моделі державного управління водними ресурсами на прикладі Ізраїля та Фінляндії, вплив кліматичних змін на водні ресурси, а також про можливості використання новітніх технологій для збереження та оптимізації водних ресурсів.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: