Все буде Україна!

Гідроенергетик-колекціонер – рекордсмен Книги рекордів України

Гідроенергетик-колекціонер – рекордсмен Книги рекордів України

22-05-2024
Uhe

В рамках святкування Міжнародного дня музеїв у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї було проведено виставку «Спадщина Кобзаря», на яку завітали представники Національного реєстру рекордів України.  Вони засвідчили рекордну кількість предметів фалеристики в одній колекції, присвячених Т. Г. Шевченку. 
Збиранням предметів фалеристики, тематично пов’язаних з іменем Тараса Шевченка, упродовж багатьох років займається начальник транспортної дільниці ДніпроГЕС Юрій Слободяник. 
Його колекція містить понад 3000 одиниць знаків, жетонів, орденів, медалей, медальйонів та монет. Варто зазначити, що у зібранні є медальйон 1881 року (20-ті роковини з дня смерті митця), медальйони-жетони 1907, 1911, 1914, 1917 років, знаки, настільні медалі 1920 – 1940 років. 
Крім того, гідроенергетик є власником близько 200 видань «Кобзарів», виробів з порцеляни та фаянсу, бюстів, скульптур, а також картин, виготовлених з бурштину, бісеру та вишитих нитками, на яких зображено Шевченка в різні періоди його життя.
На питання чому пан Юрій захопився саме Шевченком, відповідає: «Тарас Григорович є духовним лідером для усіх українців, нашим батьком. Важко переоцінити його вклад в українську культуру. Книга «Кобзар» в нашій літературі посідає центральне місце, вона перекладена майже на 150 мов світу. Шевченко неповторна, талановита особистість – поет, письменник, художник, драматург, гравер та скільки ще не розкрито його талантів… Він прожив лише  47 років, з яких 24 роки був кріпаком, 11 років на засланні і тільки відносно вільною людиною – 12 років. Сьогодні, в тяжкий час, маємо надихатися «Борітеся, поборете – вам Бог помагає» і впевнено йти до Перемоги!»


Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея
Uhe

Поділитися: