Все буде Україна!

Гідроенергетики долучилися до обговорення пропозицій щодо граничних цін на ринку електроенергії

Гідроенергетики долучилися до обговорення пропозицій щодо граничних цін на ринку електроенергії

10-05-2024
ЛЕП
Заступник генерального директора з комерційної діяльності Богдан Сухецький взяв участь у відкритих обговореннях узагальнених зауважень та пропозицій, отриманих НКРЕКП від учасників ринку до проєкту постанови «Про граничні ціни на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку», яким передбачається перегляд максимальних граничних цін на цих сегментах ринку.

Проєкт постанови розроблений з метою підвищення ліквідності на ринку, а також для можливості залучення імпорту електроенергії.

Пропозиції компанії ґрунтувалась на тому, що Укргідроенерго підтримує прагнення регулятора щодо лібералізації ринку та функціонування його на конкурентних засадах.

Але така лібералізація та приведення у відповідність цін на ринках електроенергії України до рівня цін країн–імпортерів має відбуватись поступово на ринкових умовах шляхом забезпечення балансу між попитом та пропозицією електричної енергії та недискримінаційним ціно- та тарифоутворенням, що відбиває економічно обґрунтовані витрати.

Водночас, повне скасування граничних цін на ринку електричної енергії в умовах дефіциту в Об’єднаній енергосистемі, який виник через ракетні удари по об’єктах генерації, призведе до зростання цін на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку.

Разом з тим, зростання цін на енергоносії запустить нові інфляційні процеси.  Також при зростанні цін на РДН та ВДР одночасно зростуть витрати на послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів, що надаються  Укргідроенерго та Енергоатомом.

Для запобігання збільшення фінансового навантаження з ПСО, з урахуванням встановлення запропонованого розміру граничних цін на РДН/ВДР необхідно знайти додаткові джерела фінансування.

Також компанія акцентувала на важливості роботи зі споживачем щодо відповідального використання енергії – зменшення споживання в пікові періоди та стимулювання до споживання в нічні години.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: