Все буде Україна!

«Головний пульт управління - мозок, який задає ритм роботи усіх гідроелектростанцій»

«Головний пульт управління - мозок, який задає ритм роботи усіх гідроелектростанцій»

08-01-2024
Uhe
Сьогодні знайомимо вас з гідроенергетиком у другому поколінні, ювіляром Сергієм Хуторним.
Сергій Миколайович в гідроенергетиці 27 років. З них понад двадцять працює начальником зміни оперативно-диспетчерської служби департаменту експлуатації Укргідроенерго. Фахівець знає кожну деталь виробничого ланцюжка і як начальник зміни головного пульта керування майстерно координує процеси роботи гідроелектростанцій.

Ще з юності він вирішив пов’язати своє життя з військовою справою.  Після закінчення школи вступив до лав армії, де працював кадровим військовим та навчався у військовому училищі. Згодом продовжив навчання у військовій академії, де отримав не лише вищу освіту за напрямом «інженерна авіація», а й досвід та знання, які в подальшому застосував у гідроенергетиці. 

Після 12 років служби Сергій Миколайович влаштувався машиністом на Київську ГЕС, де працював його батько. Згодом, після успішно складених іспитів, його підвищили до електромонтера. 

Маючи відмінні знання в інженерії та досвід роботи в авіації, чоловік зарекомендував себе, як висококваліфікований фахівець. Коли його запитували, як саме працює, наприклад, регулятор, то він міг не лише розповісти будову та  послідовність дії механізму, а й виразити все це у математичній формулі закону регулювання. 

Сергій Миколайович присвятив немало часу для проходження практики на різних станціях Укргідроенерго, де переймав досвід у колег з оперативної служби. 

У 2003 році в рамках реконструкції було побудовано новий пульт управління на ГЕС. І Сергія Хуторного підвищили до начальника зміни. Він був одним із перших, хто розпочав працювати на цьому пульті. Під час реконструкції був активним її учасником,  не лише у  розробці різних схем, інструкцій для забезпечення безпечної експлуатації обладнання, а й особисто запускав це обладнання в роботу. 

Початок функціонування нового ринку електроенергії у 2019 році першим зустрів на зміні. Тому вчився  працювати разом з країною від самого початку та долав разом командою ті труднощі, які виникали в системі. 

Повномасштабне вторгнення також зустрів на роботі. Розумів, яка велика відповідальність лежить на ньому та колегах:

«Коли спускаємось з колегами в укриття, на пульт надходить низка завдань, які необхідно оперативно виконувати. Але, попри все це, вдячний долі за таку успішну професійну реалізацію. Центральний пульт управління - мозок, який задає ритм роботи усіх станцій. 

Я маю неймовірну підтримку не тільки вдома, але й в колективі, де є свої традиції, взаємоповага та взаємопідтримка».

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: