Все буде Україна!

Ігор Сирота: «Восени Укргідроенерго планує підписати контракт на будівництво електролізера для виробництва «зеленого» водню»

Ігор Сирота: «Восени Укргідроенерго планує підписати контракт на будівництво електролізера для виробництва «зеленого» водню»

13-09-2022
Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота зустрівся з радником з питань економіки та енергетики Посольства Німеччини в Україні паном Сіріяком Массюе. Під час зустрічі сторони обговорили перспективні проєкти, які українські гідроенергетики реалізовуватимуть у найближчому майбутньому, а також зупинилися на питаннях можливої співпраці в цьому напрямку.

На початку зустрічі очільник Укргідроенерго поінформував дипломата про стан справ на Каховській ГЕС, яка нині тимчасово перебуває на окупованій території Херсонщини та розповів про потреби компанії для оперативного реагування у випадку обстрілів об’єктів гідроенергетики.

Також Ігор Сирота ознайомив Сіріяка Массюе зі стратегічними проєктами Укргідроенерго, розповівши про їх важливість та інноваційність.

«У найближчому майбутньому на станціях Укргідроенерго ми маємо намір реалізувати проєкт з будівництва систем накопичення енергії, який стане найбільшим у Європі. Це дозволить нам ще краще балансувати енергосистему. Наразі проводиться закупівля на розробку техніко-економічного обґрунтування і до кінця 2024 року ми маємо завершити цей проєкт. Окрім того, наприкінці поточного року ми починаємо будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів. Вже побудовані дві черги станції, загальною потужністю 1296 МВт в генераторному режимі. Потужність третьої черги складе 972 МВт. Окрім того, ми шукаємо інвесторів для будівництва Канівської ГАЕС, потужністю 1000 МВт та Каховської ГЕС-2, загальна потужність якої складатиме 280 МВт. Разом з тим ми знаходимося на порозі реалізації пілотного проєкту з виробництва «зеленого» водню в Україні. Проєкт з електролізного виробництва водню, потужністю 1 МВт, буде реалізовано на  Дніпровській ГЕС за власні кошти і ми очікуємо, що завершимо його вже у першому півріччі наступного року. На початку жовтня вже плануємо підписання контракту з німецькою компанією MAN Energy Solutions», - зазначив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Радник з питань економіки та енергетики Посольства Німеччини в Україні Сіріяк Массюе подякував за презентацію потенціалу української гідроенергетики та наголосив на необхідності більш тісної співпраці між українською та німецькою сторонами.

«Я знав, що Укргідроенерго відіграє надзвичайно важливу роль у надійному функціонуванні Об’єднаної енергосистеми України. Сьогодні вкотре у цьому переконався. Cподіваюся, ми триматимемо тісний контакт та ще активніше співпрацюватимемо задля інноваційного розвитку української гідроенергетики», - зауважив Сіріяк Массюе.

Нагадаємо, у квітні відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між найбільшою гідроенергетичною компанією країни, німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва «зеленого» водню в Україні.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: