Все буде Україна!

Ігор Сирота: Нагально потребуємо захисту неба для можливості проведення відновлення втрачених та будівництва нових потужностей гідроенергетики

Ігор Сирота: Нагально потребуємо захисту неба для можливості проведення відновлення втрачених та будівництва нових потужностей гідроенергетики

12-06-2024
виступ на Ukraine Recovery Conference 2024
На цьому генеральний директор Укргідроенерго акцентував під час свого виступу на Ukraine Recovery Conference 2024 в Берліні.

«Рік тому, 6 червня, ворог повністю знищив Каховську ГЕС, шляхом внутрішнього підриву. За 2022 – 2024 роки було завдано 118 ракетних ударів по станціям. Наразі в компанії немає ГЕС та ГАЕС, які б не зазнали пошкоджень. Ми втратили 45% гідрогенерації. Нині Дніпровську гідроелектростанцію виведено з експлуатації, проте ворог продовжує по ній бити. Це може призвести до чергової екологічної катастрофи», - зазначив Ігор Сирота.

Після кожного масованого ракетного удару Укргідроенерго втрачає до 2000 МВт потужностей:

«Частину пошкодженого обладнання нам вдається відновити у місячний термін. Частину обладнання ми маємо відновити до осінньо-зимового періоду 2024/2025. Наразі у планах компанії відновлення 1000 МВт гідропотужностей до цього ОЗП. Проте на відбудову основної частини потрібно кілька років».

Сьогодні основним завданням Укргідроенерго залишається забезпечення надійної роботи енергосистеми України. Зусилля компанії зосереджені на реалізації стратегії відновлення та захисту. Серед ключових завдань у середньостроковій перспективі – ремонт пошкодженого обладнання станцій, який вимагає тривалого часу. А також побудова 2,5 тисяч МВт нових потужностей. У довгостроковій перспективі – реалізація проєктів з будівництва нових станцій, серед яких добудова Дністровської ГАЕС та будівництво Канівської ГАЕС. Окрім того, ключовим проєктом є відбудова Каховської ГЕС.

Ігор Сирота подякував за допомогу постійним партнерам Укргідроенерго - Світовому банку, Європейському банку реконструкції та розвитку та Європейському Інвестиційному Банку, які надають підтримку у фінансуванні проєктів відновлення.

Наприкінці виступу гендиректор Укргідроенерго закликав світову спільноту допомогти захистити українське небо.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: