Все буде Україна!

Ігор Сирота: підбиваємо підсумки проходження зими та готуємось до водопілля

Ігор Сирота: підбиваємо підсумки проходження зими та готуємось до водопілля

06-03-2024
Ігор Сирота
Як гідроенергетики відпрацювали другу зиму в умовах повномасштабної війни та скільки потужностей нині відновлено після обстрілів енергетичних об’єктів розповів генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

- Ігор Григорович, розкажіть, завдяки чому цю зиму українці пройшли без блекаутів та графіків відключень?

- Так, дійсно, цю зиму в умовах війни ми пройшли без блекаутів та істотних пошкоджень наших обʼєктів. В першу чергу, цим завдячуємо неймовірній роботі бійців ППО. Також такого результату вдалось досягти  завдяки нашій ретельній підготовці до осінньо-зимового періоду, активній роботі з відновлення та вжитим заходам щодо захисту станцій. Опалювальний сезон ще триває. Тому ми маємо його впевнено завершити і розпочати підготовку до наступного.

- Ремонтна компанія товариства триває. Які результати за 2023 рік та скільки агрегатів зараз у реконструкції?

- На початку минулого року нами було заплановано проведення реконструкції на 22 гідроагрегатах та 7 блоках. За 2023 рік ми реконструювали 13 агрегатів і 7 блоків, та продовжуємо реконструкцію 9 агрегатів наших станцій. Також працюємо над капітальними та поточними ремонтами.

Під час проходження цього ОЗП ми також продовжували відновлювати наші потужності. Загалом нині ми вже відновили понад 1,5 тисячі МВт, з втрачених від початку обстрілів ворогом потужностей ГЕС та ГАЕС. Зараз активно працюємо над продовженням відбудови наших об’єктів. Протягом минулого року ми працювали над поглибленням наших міжнародних зв’язків, тож заручилися підтримкою і до відновлення залучаємо допомогу іноземних партнерів.

- Завершилась зима, а це означає, що для гідроенергетиків наступив період роботи під час весняного водопілля. Чи готові до пропуску великої води і чи буде водопілля таким же потужним, як і минулоріч?

- Сьогодні спрогнозувати яким буде водопілля складно. Останнім часом ми спостерігаємо значні зміни клімату, які починають все більше впливати на водні ресурси не тільки України, але й усього світу. Зокрема вже з лютого розпочинається активний водний приток. Усі ці фактори вплинули на те, що нині скоротився період підготовки гідроенергетиків до водопілля. Ми, в Укргідроенерго, завершуємо підготовку до пропуску водопілля. Наші фахівці постійно здійснюють перевірку та ремонт гідротехнічних споруд й іншої інфраструктури. Ми моніторимо рівень води у водосховищах, відпрацьовуємо порядок дій у випадку екстрених заходів. Також співпрацюємо з органами місцевої влади та відповідальними структурами для гарантування безпеки та стабільності роботи під час періоду пропуску весняної повені 2024 року.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: