Все буде Україна!

Інвестиції в енергетичний перехід сягнули рекордних 1,3 трильйонів доларів

Інвестиції в енергетичний перехід сягнули рекордних 1,3 трильйонів доларів

25-02-2023
Глобальні інвестиції в технології енергетичного переходу, включно з енергоефективністю, сягнули рекордного рівня в 1,3 трильйона доларів у 2022 році, що на 19% більше, ніж у 2021 році і на 50% більше, ніж у 2019 році, повідомляє Міжнародне агентство з відновлюваної енергії (IRENA).

Як повідомляє OilPrice, попри стрибок інвестицій у технології, необхідні для енергетичного переходу, інвестиції у відновлювані джерела енергії, хоча й на рекордно високому рівні, втім все ще становлять менше 40% від середнього рівня щорічних інвестицій, необхідних для реалізації сценарію, при якому глобальне потепління може обмежитися 1,5 градусами Цельсія в період з 2021 по 2030 рік.

Згідно зі звітом, незважаючи на рекордні інвестиції в енергетичний перехід у розмірі 1,3 трильйона доларів, поточні темпи інвестицій недостатні, щоб вивести світ на шлях досягнення кліматичних цілей. Річні інвестиції мають зрости щонайменше в чотири рази до приблизно 5,7 трильйона доларів США в середньому між 2021 і 2030 роками та 3,7 трильйона доларів між 2031 і 2050 роками, зазначає IRENA.

Глобальні інвестиції також значною мірою сконцентровані в конкретних технологіях, таких як сонячна енергетика. Крім того, останніми роками з’явилася значна невідповідність  між високим рівнем інвестицій у розвинених економіках і мізерним фінансуванням технологій енергетичного переходу в бідних країнах, особливо в Африці.

«Щоб енергетичний перехід покращив життя та засоби до існування, уряди і партнери повинні забезпечити більш справедливий потік фінансів, визнаючи різні контексти та потреби», — заявив генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера.

Крім того, у звіті зазначається, що досягнення енергетичного переходу відповідно до сценарію,  при якому глобальне потепління може обмежитися 1,5 градусами, вимагає перенаправлення 700 мільярдів доларів на рік з викопного палива на технології, пов’язані з енергетичним переходом, але інвестиції у викопне паливо все ще зростають.

Енергетична криза та нещодавні зміни в політиці призвели до того, що глобальні інвестиції в низьковуглецеві джерела зросли до рекордних 1,1 трильйона доларів у 2022 році, при цьому кошти, спрямовані на енергетичний перехід, вперше вирівнялись з інвестиціями у постачання викопного палива, йдеться у звіті.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Renewable Energy

Поділитися: