Все буде Україна!

Каховській ГЕС – 66! За досягненнями станції - наполеглива праця та високий професіоналізм колективу

Каховській ГЕС – 66! За досягненнями станції - наполеглива праця та високий професіоналізм колективу

18-10-2021
66 років тому, 18 жовтня відбувся пуск першого гідроагрегату Каховської ГЕС. Саме цей день вважається Днем народження станції.

Споруджена у минулому столітті Каховська ГЕС започаткувала каскад Дніпровських ГЕС - вона будувалась другою після Дніпровської гідроелектростанції і є його останньою (нижньою) сходинкою. Завдяки щоденній наполегливій праці всього колективу Каховська ГЕС розвивається та є взірцем традицій і досягнень гідроенергетиків.

Ось декілька цікавих фактів про Каховську ГЕС:

Факт №1

Будівництво Каховського гідровузла тривало з 1951р і 18 жовтня 1955 року на станції відбувся пуск першого гідроагрегату. Нові швидкісні методи виробництва дозволили значно скоротити терміни будівництва. Тут було задіяно 1100 автомашин, 30 екскаваторів, 75 гусеничних і портальних кранів, 100 бульдозерів, 7 земснарядів та 14 паротягів.

Факт №2

Каховський гідровузол будували 12 000 людей 19 національностей. Це було всенародне будівництво на добровільних засадах. Для забезпечення житлом людей, зайнятих на будівництві, в 5 км від станції було побудоване чудове місто Нова Каховка.

Будівництво Каховської ГЕС

Факт №3

Унікальністю будівництва Каховського гідровузла  стало  спорудження греблі на м'яких ґрунтах - плавунах, які характеризуються високим рівнем ґрунтових вод.  Вперше в таких масштабах була використана технологія пониження ґрунтових вод і розроблена технологія намиву земляної греблі висотою 30 м з широкою підошвою. Бетонні споруди розташовані на дрібнозернистих пісках, але їх надійність не викликає сумнівів.

Факт №4

Споруди Каховського гідровузла підняли рівень води в річці Дніпро до 16 м, що створило Каховське водосховище об'ємом 18,2 км3. Воно забезпечує питне водопостачання, зрошення земель та судноплавство на Дніпрі.

Факт №5

Шість вертикальних гідроагрегатів Каховської ГЕС мають турбіни поворотно-лопатевого типу з загальною встановленою потужністю 334,8 МВт. За 66 років експлуатації на станції вироблено 89 млрд кВт·год електроенергії.

Факт №6

Ще однією відмінністю від інших гідроелектростанцій Дніпровського каскаду на Каховській ГЕС є розподільний пристрій, який виконано закритого типу (ЗРП) з розміщенням обладнання на 4-х поверхах.

Факт №7

Каховська ГЕС – єдина в Україні електростанція, якій присвоєно ім’я видатної особистості. У 2000 році постановою Кабінету Міністрів України Каховській ГЕС присвоєно ім’я вченого та державного діяча Петра Непорожнього, який під час будівництва станції очолював службу головного інженера.

Факт №8

Будівля Каховської ГЕС з липня 2013 року віднесена до пам’яток науки і техніки, архітектури та містобудування місцевого значення, а в приміщенні санітарно-побутового корпусу на площі 800 м2 розташований унікальний зимовий сад, що налічує більше 1000 екземплярів тропічних, субтропічних, пустельних і напівпустельних рослин.

зимовий сад

Факт №9

В Об’єднаній енергосистемі України Каховська ГЕС забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності, а також мобільний аварійний резерв електроенергії, як і кожна з десяти станцій, що входять до складу Укргідроенерго - найбільшої державної гідрогенеруючої компанії  України.

Факт №10

У 1996 році розпочався новий етап в житті Каховської ГЕС – реконструкція обладнання та споруд. За цей час на Каховській ГЕС реконструйовано  всі шість гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Замінено і введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання, впроваджені сучасні  системи управління, моніторингу та контролю, виконано значну заміну  гідромеханічного обладнання.

реконструкція

Факт №11

Сьогодні на Каховській ГЕС працює 252 кваліфікованих фахівці, серед яких 64 жінки. На станції створено комфортні та безпечні умови праці, забезпечуються соціальні гарантії та підвищується рівень оплати праці. Створені можливості для навчання та кар’єрного росту, пропонуються різні види нематеріального заохочення. 

Факт №12

Каховська ГЕС багаторазовий  переможець щорічного  рейтингу популярності та якості міста Нова Каховка – «Дніпровська перлина» в номінаціях «Роботодавець року», «Кращій платник податків», «Промисловість» та «Інвестиція року».

Дніпровська перлина

Факт №13

Каховська ГЕС введена в експлуатацію однією з перших, коли на вище розташованій ділянці Дніпра регулюючі водосховища були відсутні, тому її пропускні споруди розраховані на пропуск природного стоку повені. За характером використання в енергосистемі станція відноситься до напівпікових ГЕС, тоді як вище розташовані – до пікових. 

Факт №14

Оптимальне підвищення потужності Каховського гідровузла за рахунок будівництва ГЕС-2 може бути досягнуте шляхом синхронізації експлуатації ДніпроГЕС-1+ДніпроГЕС-2 та Каховської ГЕС-1+ГЕС-2. В цьому випадку витрата води, що пропускається Дніпровським гідровузлом для вироблення електроенергії в період пікового навантаження енергосистеми повністю використовуватиметься Каховською ГЕС-1+ГЕС-2.

Директор Каховської ГЕС Олег Пащенко вітає співробітників станції :

«За досягненнями Каховської ГЕС стоїть наполеглива праця та високий професіоналізм колективу. Завдяки вашій праці підприємство є взірцем традицій і досягнень гідроенергетиків.

Прийміть щиру вдячність за вашу сумлінну роботу, наполегливість високий професійний рівень, виняткову самовіддачу та результативність у виконанні своїх фахових обов’язків.

Бажаю вам життєвих сил, натхнення та добробуту, професійних успіхів і здобутків, безмежної енергії та наснаги у нашій спільній справі, нових починаннях і звершеннях на благо рідної України!»

Пресслужба Каховської ГЕС

Читайте також: 

Каховська ГЕС - без модернізації не існує прогресу 

Гідроенергетики Каховської ГЕС долучилися до урочистостей з нагоди Дня міста 

Будівництво Каховської ГЕС-2 сприятиме позитивним змінам в екосистемі пониззя Дніпра

Поділитися: