Все буде Україна!

Канівська ГЕС до безпечної експлуатації гідротехнічних споруд в умовах проходження весняного паводка готова

Канівська ГЕС до безпечної експлуатації гідротехнічних споруд в умовах проходження весняного паводка готова

20-03-2024
Uhe
На гідроелектростанціях Укргідроенерго надвідповідально готуються до проходження весняного водопілля. Водопілля – це фаза водного режиму річки, яка щороку повторюється у певних кліматичних умовах в одну і ту саму пору року і характеризується високим та тривалим підйомом та спадом рівнів води в річці, озері, водосховищі. Про особливості підготовки до роботи в умовах водопілля розповідає директор Канівської ГЕС Василь Гринь.  

- Василю Андрійовичу, як на станції готувались до  весняного водопілля?

Водопілля - це важливий та відповідальний період у роботі станції, тим паче у воєнний час. Щороку ми ретельно плануємо відповідні заходи для забезпечення надійної та економічної роботи обладнання у разі повені. Й запевняю, що безпека населення для нас в пріоритеті.

Ми усвідомлюємо, що працюємо на об'єкті критичної інфраструктури, тому забезпечення готовності обладнання до роботи в різних режимах в період повені для нас є особливо важливим завданням.

- На скільки оцінюєте готовність Канівської ГЕС у разі повені?

Канівська ГЕС отримала Акт готовності до роботи в період проходження весняної повені 2024 року. А це означає, що ми виконали всі намічені заходи  для забезпечення стійкості гідротехнічних споруд та надійної роботи основного і допоміжного обладнання під час проходження водопілля. Особливу увагу приділяємо систематичному  контролю рівнів верхнього та нижнього б’єфів.

- Все ж таки, чи варто мешканцям прибережних районів Дніпра  хвилюватись  щодо підтоплень?

Хоча в цьому році ми спостерігаємо нетипово раннє весняне водопілля, хвилюватися не варто. Наші гідротехнічні споруди здатні забезпечити надійну та безаварійну роботу. Вони відповідають проєктним вимогам і можуть виконувати своє функціональне призначення в заданих режимах. Ми щороку проводимо обстеження та очищення дренажних каналів, створюємо аварійний запас необхідних матеріалів, перевіряємо надійність зв’язку та справність транспорту, стан вантажопідйомних кранів і механізмів, аварійно-ремонтних затворів та сміттєзатримуючих решіток, відпрацьовуємо з персоналом алгоритм дій у разі виникнення надзвичайної ситуації під час весняної повені.

Зазначу, що впродовж осінньо-зимового періоду 2023-2024 рр. склалися сприятливі умови для формування водопілля, завдяки яким ми маємо змогу збільшити виробіток електроенергії для нашої країни. 

Нині у зв'язку з проходженням весняного водопілля, фіксується початкове затоплення заплав та понижених прирічкових територій у Черкаській області. Але це природний процес для весни. Ми з свого боку, робимо все можливе, щоб цей процес мінімізувати. Наразі жодних холостих скидів гідроелектростанцією не здійснюється і найближчим часом не планується.

Пресслужба Канівської ГЕС

Поділитися: