Все буде Україна!

Коментар Укргідроенерго щодо фінансування робіт Електроважмашу

Коментар Укргідроенерго щодо фінансування робіт Електроважмашу

14-07-2020
Публічна заява голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера про заборгованість Укргідроенерго перед «Електроважмашем» не відповідає дійсності.

Укргідроенерго разом зі своїми партнерами українськими заводами «Турбоатом» та «Електроважмаш» продовжує реалізацію масштабного проєкту реабілітації гідроелектростанцій, що має стратегічне значення для паливно-енергетичного комплексу України.

У межах реалізації проєкту, що фінансується із залученням кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку і  Європейського інвестиційного банку, з об’єднанням компаній АТ «Турбоатом» – ДП «Завод «Електроважмаш» за результатами міжнародних конкурсних торгів, укладено 5 контрактів на реконструкцію гідроагрегатів на загальну суму 5,6 млрд грн на п’яти ГЕС, в тому числі: 2 блоки (7 гідроагрегатів) Канівської ГЕС, 3 гідроагрегати Київської ГЕС, по 2 гідроагрегати на Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС та Дніпровській ГЕС-2.

Всі контракти укладені відповідно до стандартних умов міжнародних фінансових організацій та їх реалізація контролюється ЄБРР, ЄІБ та незалежними міжнародними консультантами «EDF» та «Mott MacDonald».

З початку реалізації контрактів з «Турбоатом» – «Завод «Електроважмаш» було сплачено 2,2 млрд грн з ПДВ, в тому числі у 2020 році 254 млн грн з ПДВ.

Оплата за кожним етапом виконання робіт проводиться відповідно до контрактних умов, за умови належної якості й надання всієї супроводжувальної документації до платіжних документів, яку перевіряє незалежний консультант банків.

Слід зазначити, що з боку АТ «Турбоатом» та ДП «Завод «Електроважмаш» є недоліки у підготовці документації, відповідно до вимог, встановлених міжнародними контрактами. Це призводить до збільшення терміну розгляду платіжних документів з боку ЄБРР, ЄІБ та незалежних міжнародних консультантів «EDF» та «Mott MacDonald».

Також звертаємо увагу, що згідно з умовами укладених контрактів ЄБРР та ЄІБ мають провести оплату у 60-денний термін з дати подачі повного пакету необхідних документів.

Окрім того, за умовами контрактів, що реалізуються за кредитні кошти ЄБРР і ЄІБ передбачені штрафні санкції за недотримання визначених термінів виконання робіт та поставки обладнання. На жаль, на сьогодні з боку ДП «Завод «Електроважмаш» є затримки в постачанні обладнання більше, ніж на 3 місяці, що недопустимо та приведе до негативних наслідків.

За локальними контрактами під час виконання робіт з боку Електроважмашу також наявні систематичні затримки за контрактом з будівництва Дністровської ГАЕС з поставкою крупних вузлів обладнання, що зриває строки графіку реалізації проєкту.

За ініціативою ПрАТ «Укргідроенерго» проведено ряд нарад за участі представників ЄБРР, ЄІБ, консультантів «EDF», «Mott MacDonald», Фонду державного майна України, АТ «Турбоатом» та ДП «Завод «Електроважмаш» для обговорення питання здійснення оплати за контрактами з підрядниками та ходу виконання контрактів в межах проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій».

Станом на 14.07.2020 консультантами погоджено первинних документів на загальну суму 90 766 018,06 грн без ПДВ. На розгляді знаходяться первинні документи на загальну суму 70 334 680,34 грн без ПДВ.

Укргідроенерго зацікавлене у якнайшвидшому вирішенні проблемного питання, адже у разі подальшого ігнорування «Електроважмашем» рекомендацій щодо документації від міжнародних банків-кредиторів, компанії загрожує перегляд термінів реконструкції гідроелектростанцій. Зі свого боку Укргідроенерго сприяє вирішенню проблеми та відкрита до діалогу.

Довідка:

Проєкт Реабілітація гідроелектростанцій – це кредит ЄІБ та ЄБРР, спрямований на модернізацію та реконструкцію 21 гідроагрегату на гідроелектростанціях вздовж річки Дніпро, які належать Укргідроенерго. Проєкт підвищить екологічну безпеку гідроелектростанцій, що є важливим компонентом з урахуванням критичної ролі Дніпра для відведення води в Україні та сусідніх країнах.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу. ЄІБ працює в Україні з 2007 року. ЄІБ працює в Україні з 2007 року.  Банк ЄС прагне підтримати Україну та допомогти створити умови, необхідні для досягнення економічної стабільності.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки. Створений у 1991 році. Штаб-квартира — в Лондоні, Сполучене Королівство.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: