Все буде Україна!

Укргідроенерго оприлюднює Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає ОВД, щодо будівництва Каховської ГЕС-2

Укргідроенерго оприлюднює Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає ОВД, щодо будівництва Каховської ГЕС-2

14-07-2020
14 липня 2020 року ПрАТ «Укргідроенерго» оприлюднило «Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля» щодо будівництва та експлуатації гідроелектростанції «Каховська ГЕС-2» потужністю 250 МВт для збільшення виробництва відновлюваної е/е в піковій зоні навантаження та регулювання частоти і потужності ОЕС України.

Повідомлення розміщено на офіційному веб-сайті уповноваженого центрального органу виконавчої влади – Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, яке забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Номер реєстраційної справи № 20207136106 в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля.

Мета розміщення Повідомлення - виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності.

Протягом 20 робочих днів з дня офіційного оприлюднення повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, громадськість може надати уповноваженому центральному органу зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Довідково: Плановане розміщення Каховської ГЕС-2 – правобережна земляна гребля Каховського гідровузла в адміністративних межах Новокаховської міської територіальної громади (Козацький старостинський округ та Веселівський старостинський округ) Херсонської області.

Збільшення загальної потужності Каховського гідровузла дозволить:

- досягти виконання Україною вимог щодо контролю частоти та потужності для інтеграції енергосистеми України в Європейську мережу операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E), зокрема, в діапазонах вторинного та третинного регулювання;

- дозволить роботу ГЕС-1 і ГЕС-2 в піковій частині добових режимів енергосистеми;

- отримати  додатковий виробіток електроенергії за  рахунок  повного використання  повеневих скидів води; 

- оптимізувати сумісну роботу Дніпровського і Каховського гідровузлів;

- подовжити термін експлуатації ГЕС-1 і гідровузла в цілому;

- зменшити залежність України від імпорту енергоносіїв (газ, вугілля).

Потужність майбутньої Каховської ГЕС-2 – 250 МВт

Кількість гідроагрегатів – 4 од. ´ 62,5 МВт.

Кошторисна вартість проєкту стадії ТЕО, що пройшла державну експертизу –    13,468 млрд. грн (в цінах станом на 20.04.2016), термін будівництва – 6 років.

Заплановане введення ГА1 – наприкінці 5-го року будівництва; ГА2, ГА3, ГА4 – через кожні 4 місяці протягом 6-го року будівництва.

23 серпня 2016 року ТЕО отримало позитивний висновок від ДП «Укрдержбудекспертиза» за результатом проходження комплексної державної експертизи проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2».

ТЕО  схвалено розпорядженням КМУ від 10.03.2017 № 156-р.

Відповідно до чинного законодавства України, згідно закону «Про публічні закупівлі» ПрАТ «Укргідроенерго» та ПрАТ «Укргідропроект» укладено договір на виконання проєктних робіт стадії «Проєкт». На сьогодні триває розроблення проєктної документації стадії «Проєкт».

Розпочаті роботи з розроблення землевпорядної документації щодо додаткового відведення  земельних ділянок в постійне та тимчасове користування для будівництва Каховської ГЕС-2.

Для отримання державних гарантій розроблено Інвестиційний проєкт «Будівництво Каховської ГЕС-2» загальною вартістю 18,087 млрд. грн, готується пакет супроводжувальної документації для проходження державної експертизи Інвестиційного проєкту.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: