Все буде Україна!

Кременчуцька ГЕС – висока маневреність та стабільність робочої потужності

Кременчуцька ГЕС – висока маневреність та стабільність робочої потужності

28-12-2019
2019 рік став для філій Укргідроенерго роком змін, нових досягнень та модернізації. Не виключення – і Кременчуцька ГЕС – друга за потужністю станція в Дніпровському каскаді. Яким же був цей рік для Кременчуцької гідроелектростанції?

Друга за потужністю ГЕС України

В грудні 2019 виповнилося 60 років з дня пуску першого гідроагрегату Кременчуцької ГЕС. Запуск відбувся 5 грудня 1959 року, а вже у жовтні 1960 станцію було введено в експлуатацію на повну потужність. За 60 років експлуатації Кременчуцької ГЕС вироблено 85160 млрд кВт год електроенергії.

Кременчуцька ГЕС – другий за потужністю, після ДніпроГЕС, енергетичний гігант в Дніпровському каскаді. Особливістю станції є висока маневреність, стабільність робочої потужності, надійність експлуатації, можливість швидкого включення у процеси регулювання частоти в системі, мінімальний вплив процесу виробництва електроенергії на природу. Високоманевренне обладнання гідроелектростанції дозволяє змінювати навантаження за дуже короткі проміжки часу, що особливо важливо для покриття споживання електроенергії у ранковий та вечірній максимум навантажень, а також в аварійних ситуаціях.

До складу гідровузла Кременчуцької ГЕС входить: земляна та бетонна гребля, будівля електростанції відкритого типу з 12 гідроагрегатами, відкритий розподільчий пристрій 150 і 330 кВ. Призначенням гідроелектростанції є зняття «піків» в енергетичній системі України. Щороку Кременчуцька ГЕС економить 900 тис. т вугілля. Без додаткових затрат збільшує виробництво електроенергії на гідроелектростанціях, що розташовані нижче по Дніпру, до 1 млрд кВт⋅год.

Водосховище Кременчуцької ГЕС величезне: його довжина 172 км, ширина в окремих місцях досягає 40 км, а середня глибина – 6 м.

Модернізація обладнання

Упродовж усього часу експлуатації на Кременчуцькій ГЕС ведуться роботи по удосконаленню, заміні та модернізації основного електричного та механічного обладнання. Так, протягом 2019 року проведено капітальні ремонти гідроагрегатів № 2 та № 10, що дало змогу підвищити ресурс обладнання та продовжити термін його експлуатації. Також на гідроагрегатах № 7, 8, 9 замінено 9 комплектів штанг для сміттєзатримуючих решіток та 9 сміттєзатримуючих решіток.

Кременчуцька ГЕС

Цьогоріч Укргідроенерго підписало контракт з компанією «Турбоатом» на купівлю обладнання для турбін Кременчуцької гідроелектростанції. Предметом контракту є реконструкція двох турбін та двох генераторів гідроагрегатів № 4 та 5, включаючи проєктування, виготовлення, постачання обладнання, виконання демонтажно-монтажних робіт та послуг інжинірингового супроводу. Контракт передбачається виконати за 3,5 роки. Після проведення відповідних робіт термін експлуатації Кременчуцької ГЕС продовжиться на 40 років, а також зросте ефективність роботи її турбін.

Також цього року, у зв’язку з отриманням ПрАТ «Укргідроенерго» нової ліцензії на право впровадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії, встановлено потужність станції 700,4 МВт. Валовий виробіток електричної енергії за 2019 рік становить 816 479 тис. кВт год.

За 11 місяців 2019 року філією «Кременчуцька ГЕС» Укргідроенерго сплачено 61,4 млн. гривень податків до всіх рівнів бюджетів та інших обов’язкових платежів.

Вагомий соцпакет

Філія «Кременчуцька ГЕС» Укргідроенерго згідно з Колективним договором гарантує збереження гідного рівня зарплати й обсягів соціальних гарантій, пільг та компенсацій працівникам. Спираючись на справедливі та сучасні системи оплати праці й мотивації, матеріальне і нематеріальне заохочення, на станції сформовано фаховий трудовий колектив. Наразі на підприємстві працює більше 300 осіб. На філії – рівні можливості для всіх гендерних та вікових груп. Забезпечено дотримання та захист особистих прав та свобод співробітників, створено безпечні умови праці.

Укргідроенерго разом з Первинною профспілковою організацією Кременчуцької ГЕС впроваджено такі програми соціального захисту співробітників: виплата матеріальної допомоги на оздоровлення до щорічної відпустки, часткова компенсація вартості відпочинку працівників та їх дітей в межах України і за кордоном, матеріальна допомога при народженні дитини, добровільне медичне страхування, лікування та медичне обстеження.

В Укргідроенерго розуміють, що якість праці та продуктивність співробітників залежать від умов, в яких людина працює, тому постійно змінюють компанію на краще. Цьогоріч заробітна плата усіх працівників зросла на 50%. Поступове підвищення заробітної платні планується й надалі. У кошторисі на наступний рік закладена умова, що рівень заробітної платні фахівця без досвіду, тобто, вчорашнього студента, буде не менше ніж 10 тис. грн.Кременчуцька ГЕС

Майбутнє – за гідроенергетикою!

Філія бере активну участь у популяризації гідроенергетики та інформаційно-просвітницькій роботі для всебічного інформування та заохочення молоді до вивчення технічних наук, як перспектив вибору професії. Протягом 2019 року на Кременчуцькій ГЕС організовано та проведено велику кількість екскурсій для підприємств, установ, шкіл м. Світловодськ та Світловодського району, студентів Світловодського політехнічного коледжу.

До кінця 2022 року Кременчуцька ГЕС має амбітні плани крім продовження оновлення гідромеханічного та електротехнічного обладнання, реконструювати ще два гідроагрегати №4 і 5.

У подальших планах – результативна робота та продовження процесу реконструкції станції. Кременчуцька ГЕС і надалі активно працюватиме на енергетичну безпеку та незалежність країни.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: