Все буде Україна!

Річки, що впадають у найбільші водосховища України

Річки, що впадають у найбільші водосховища України

28-12-2019
У житті людей ріки відіграють величезну роль, адже здавна людина використовує їхню воду для своїх потреб. Ще багато століть тому енергію річкових вод почали використовувати як рушійну силу – спочатку для водяних млинів, потім для приведення в рух механізмів на фабриках, а в наші часи – для гідроелектростанцій.

Загалом, в Україні налічується понад 63 тисячі річок, загальна довжина яких складає 248 тис. км. Цікавим фактом про річки України є те, що, якщо їх протягнути по екватору, то умовна ріка більше шести разів обійде навкруги Землі.

Слід зазначити, що річки поділяються на рівнинні та гірські. Більшість річок України є рівнинними, серед них і Дніпро, на якому побудовані найбільші водосховища України.

Сьогодні ми приділимо трішки уваги річкам, які впадають у ці водосховища.

Тетерів є правою притокою Дніпра, бере свій початок на відрогах Волино-Подільської височини, приблизно 4 км від села Носівка Чуднівського району Житомирської області. Річка Тетерів, довжиною 365 км, протікає в межах Житомирської області та Київської областей. Тетерів впадає в Київське водосховище праворуч в 85-ти км від Києва та вважається однією із найкрасивіших річок українського Полісся.

На річці Тетерів в межах Житомирської області збудовано ряд водосховищ, зокрема: Чуднівське, Денишівське, Відсічне, Житомирське, Білокриницьке.

Річка Ірпі́нь є правою притокою Дніпра та протікає в межах Житомирської й Київської областей. Початок Ірпінь бере біля села Яроповичі Житомирської області, а закінчується біля села Козаровичі Київської області, де води Ірпіня піднімаються насосною станцією до рівня Київського водосховища. Загальна довжина річки становить 162 км.

Річка Прип'ять належить до числа великих річок України, найбільша за площею басейну, довжиною і водністю права притока Дніпра. Загальна довжина річки Прип'ять становить 775 км, у межах України – 254 км. Бере свій початок річка Прип'ять між селами Будники та Рогові Смоляри Любомильського району Волинської області. Через 204 км нижче за течією Прип’ять перетинає державний кордон з Республікою Білорусь, де тече понад 500 км по Поліській низовинні. Останні 50 км Прип'ять знову протікає на території України і впадає в декількох кілометрах від міста Чорнобиль Іванківського району Київської області у Київське водосховище. Прип’ять відноситься до рівнинних річок України.

Стугна є правою притокою Дніпра, проходить в межах Фастівського, Васильківського та Обухівського району Київської області та впадає у Канівське водосховище. Стугна тече в межах Придніпровської височини спершу на північний схід, далі – переважно на схід. Загальна довжина Стугни становить 69,5 км.

Річка Трубіж є лівою притокою Дніпра, протікає в межах Чернігівської й Київської областей та впадає у Канівське водосховище. Загальна довжина річки становить 113 км. Не дивлячись на свої невеликі розміри, Трубіж є досить значна річка не тільки для Київської області, а й для всієї України. Так, її водами користуються майже півмільйона людей.

Ворскла – річка, яка протікає в межах Сумської та Полтавської областях України. Ворскла є однією з найбільших лівих приток Дніпра, що впадає в Кам’янське водосховище з лівого боку. Довжина Ворскли становить 464 км.

Річка Псел протікає у межах Сумської та Полтавської областях України, ліва притока Дніпра,  що впадає у Кам’янське водосховище. Загальна довжина річки становить 717 км. У середній течії річки споруджено більше десяти водосховищ.

Вкотре хочеться нагадати, що проблема раціонального використання та збереження водних ресурсів – першочергове завдання, яке стоїть перед кожним із нас. Тож давайте разом підтримувати чистоту наших річок!

Ірина Данилова

Поділитися: