Все буде Україна!

Кременчуцька ГЕС – на станції виконано всі намічені заходи щодо підготовки основного і допоміжного обладнання до пропуску водопілля

Кременчуцька ГЕС – на станції виконано всі намічені заходи щодо підготовки основного і допоміжного обладнання до пропуску водопілля

21-03-2024
Uhe
Пік водопілля в Україні припадає на березень – початок квітня. Цьогоріч фахівці інформують, що внаслідок гідрометеоумов, що склались в басейні Дніпра, водність річки на кінець лютого 2024 р. наблизилась до середньобагаторічних значень. Очікується, що на Дніпрі повінь буде близькою до норми. 
Про те, як готуються до весняного водопілля на Кременчуцькій ГЕС розповідає головний інженер станції Анатолій Лоєнко. 

За його словами, у період водопілля-2024 не очікується «великої води».

«На станції виконано всі намічені заходи щодо підготовки основного і допоміжного обладнання до пропуску водопілля,- розпочав Анатолій Григорович. – Кременчуцький гідровузол працездатний, він повністю виконує свої функції. Ми щороку проводимо відповідну роботу щодо перевірки надійності гідромеханічного обладнання, кранів, затворів, засобів зв'язку, транспорту та наявності аварійного запасу матеріалів», - зазначив Анатолій Григорович. 

Наприкінці лютого, серед інших заходів на станції відбулось спеціальне об'єктове тренування з цивільного захисту. Особовим складом аварійно-рятувальних формувань відпрацьовано порядок дій з ліквідації можливих наслідків проходження повені. 

Також на період водопілля на підприємстві  розроблено та погоджено план спільних дій комісії ГЕС з міським штабом з надзвичайних ситуацій. Під час розмови Анатолій Лоєнко зосередив увагу на безпечності дамби Кременчуцької ГЕС. 

З огляду на безпечність в експлуатації дамби дуже часто за роз'ясненнями звертаються як представники ЗМІ, так і громадськість регіону. 

І тут гідроенергетик надає чітку відповідь : «Надійність цієї гідроспоруди наразі не викликає жодних сумнівів. Спеціалісти гідротехнічного цеху станції щодня ведуть спостереження за її станом. До того ж, здійснюється постійний автоматизований контроль безпеки греблі. Всі роботи виконуються згідно регламенту.

Після проведення всіх заходів щодо забезпечення своєчасної і надійної підготовки  ГЕС до весняного водопілля можемо констатувати, що станція готова до пропуску повені 2024 року. Безпека населення для нас в пріоритеті. І розуміючи це, гідротехнічний підрозділ станції веде щоденну роботу щодо контролю за станом споруд та греблі Кременчуцької ГЕС», - зауважив головний інженер.

Згідно з Протоколом засідання Міжвідомчої комісії при Державному агентстві водних ресурсів України по узгодженню режимів роботи водосховищ від 02.03.2021 р. встановлюється певний режим роботи, коли Кременчуцька ГЕС працює у режимі поступового наповнення в межах проєктних рівнів, яких ще не досягнуто. 

«Через проходження весняного водопілля буде  фіксуватись початкове затоплення заплав та понижених прирічкових територій Полтавської області. Але це природний процес для весняної пори року. Зі свого боку ми проводимо всі заходи аби цей процес мінімізувати. Наразі щодних холостих скидів через затвори водозливної греблі не здійснюється і найближчим часом не планується, поки рівень Кременчуцького водосховища не досягне нормальної проєктної відмітки», - додав головний інженер Кременчуцької ГЕС Анатолій Лоєнко. 

При нинішніх та прогнозованих гідрологічних умовах гідротехнічні споруди Укргідроенерго здатні забезпечити надійну і безаварійну роботу. 

Компанія виконує увесь необхідний обсяг робіт із забезпечення їхньої безпечної експлуатації. Тож пропуск весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду не матиме негативного впливу на об'єкти господарювання та інфраструктуру. 

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Поділитися: