Все буде Україна!

Кременчуцька ГЕС: запуск першого гідроагрегату

Кременчуцька ГЕС: запуск першого гідроагрегату

05-12-2023
Кременчуцька ГЕС
64 роки минуло з того моменту, коли новозбудовану гідроелектростанцію нового міста на Дніпрі було увімкнено в енергосистему «Дніпроенерго». 

5 грудня 1959 року було здійснено пуск першого гідроагрегату Кременчуцької ГЕС. Відтоді цей день вважається днем народження однієї з найпотужніших станцій у складі Дніпровських гідровузлів. Сьогодні ми пригадаємо день 5 грудня 1959року. 

Велика зала ГЩУ «потонула» в яскравому світлі. По периметру трьох стін напівколом , весь біля вогнів світлової сигналізації – головний пульт управління, мозок гігантської гідротехнічної гідроспоруди -  гідроелектростанції, матері нашого міста, яка дала життя його прямим вулицям, зеленим алеям і паркам, заводам, школам… У залі ділова тиша… Йдуть останні приготування, люди на вахті напружено працюють. Пуск гідроагрегату – це спресовані за одну мить місяці кропіткої праці будівельників, монтажників, налагоджувальників, мить, яка об'єднує розрізнені дії фахівців різних спеціальностей, яка дасть оцінку їх праці, а станція візьме старт у майбутнє. 

Вахта розпочинає збирання первинної схеми комутації. Напруження досягає свого апогею. І ось: «Дозвольте запуск?», - у дзвінкій тиші ці слова звучать особливо чітко і значуще. Це Віктор Олександрович Єгоров, черговий інженер станції, запитав дозволу на пуск гідроагрегату у диспетчера системи «Дніпроенерго». 

Дозвіл отримано, настає довгоочікувана мить. Впевненим рухом перший змінний інженер  станції Віктор Єгоров повертає ключ управління і … генератор № 1, перший гідроагрегат Кременчуцької ГЕС, включений на паралельну роботу до системи «Дніпроенерго».

Ще мить, і напружена тиша зали зірвалась радісним гулом. Люди вітали один одного, тисли руки, обіймалися, радісно посміхалися. Гідроелектростанція дала перший струм для народного господарства країни. Отже, перший гідроагрегат запущено!» 

Спогади про запуск першого гідроагрегату Кременчуцької ГЕС в свій час були записані зі слів саме змінного інженера, нині покійного, Віктора Єгорова.

З перших днів 1960 року одночасно з роботами зі створення напірного фронту, швидкими темпами здійснювався монтаж наступних агрегатів. Завдяки завзятій праці колективу монтажників щомісяця вводився в лад новий гідроагрегат.

«Колектив філії «Кременчуцька ГЕС» вдячний будівельникам, які збудували станцію та її ветеранам, завдячуючи праці яких, вона і сьогодні працює на повну потужність та проводить технічне переозброєння. Нинішнє покоління гідроенергетиків гідно тримає планку, яку 64 роки тому підняли наші ветерани, - зазначає директор філії Сергій Яременко.  Завершено І етап реконструкції, триває ІІ етап. Попри складнощі, які випали на долю українського народу, експлуатаційники разом з фахівцями підрядних організацій виконують роботи, які мають подовжити термін ефективної та надійної роботи станції, дати суттєвий приріст пікової потужності та виробництва електроенергії».

 

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

 

 

Фотогалерея
Uhe

Поділитися: