Все буде Україна!

Кров рятує життя. Гідроенергетики долучилися до акції з нагоди Всесвітнього дня донора

Кров рятує життя. Гідроенергетики долучилися до акції з нагоди Всесвітнього дня донора

Оновлено
14-06-2021
Щорічно 14 червня у світі відзначається Всесвітній день донора крові. Це подяка добровільним донорам за їх благородний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання донорської крові, або її компонентів.

В рамках реалізації стратегії КСВ співробітники апарату управління Укргідроенерго та Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС долучилися до популяризації культури донорства, відвідавши Київський міський центр крові та здавши на потреби медицини понад 11 літрів крові.

Серед гідроенергетиків були як досвідчені донори, які щороку рятують життя, так і ті, хто прийняв рішення здати кров вперше.

«Одна донація крові може врятувати життя трьох осіб. Слід зазначити, що регулярне донорство омолоджує організм та подовжує життя в середньому на 5 років, а також є профілактикою захворювань серцево-судинної системи і знижує ризик захворюваності на онкозахворювання. Здача 450 мл крові стимулює кістковий мозок виробляти нові здорові клітини крові. Це свого роду оновлення організму», - зауважив заступник директора Київського міського центру крові Андрій Корж.

«Кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. І саме добровільна та регулярна її  пожертва від донорів рятує мільйони життів щороку. Погодьтеся, для людини віддати 450 мл крові не так і важко. А для того, хто знаходиться у складних обставинах  – це збережене життя. Своїм прикладом ми хочемо популяризувати донорство в Україні та довести, що врятувати чиєсь життя нескладно. Для цього лише необхідно  звернутися до найближчої станції переливання крові», - зазначила заступниця начальника відділу взаємодії з органами влади та громадами Укргідроенерго Ольга Чайка.

Участь у цьогорічній акції, присвяченій Всесвітньому дню донора, беруть також гідроенергетики з Середньодніпровської та Канівської ГЕС. 

Фахівці Середньодніпровської ГЕС вчергове долучилися до благодійної акції, присвяченої   Всесвітньому  дню  донора, відвідавши Дніпропетровську обласну станцію переливання крові м. Кам'янське та зробивши свій внесок у банк крові, обсягом 5 літрів.

«Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку виникає потреба в переливанні крові за життєвими показниками. Для того, щоб донорська кров була доступна завжди і скрізь, де вона необхідна, її має регулярно добровільно і безоплатно здавати достатня кількість здорових людей. Гідроенергетики Середньодніпровської ГЕС розуміють важливість донації, тому щорічно поповнюють банк крові для медичної системи. Кров – це найцінніше з того, що людина може дати іншій людині. Рішення здати кров може врятувати життя, або навіть кілька життів», - зазначив електромонтер електротехнічного цеху Середньодніпровської ГЕС Микола Самойленко.

Співробітники Канівської ГЕС завітали до Канівської багатопрофільної  лікарні, аби поповнити національні запаси крові. Медичний заклад постійно потребує поповнення таких запасів, адже донорська кров регулярно рятує життя пацієнтам.

«Стати донором було моє свідоме та зважене рішення, адже я розумію, що людське життя є безцінним і кожна людина заслуговує ще на один шанс, щоб прожити своє життя щасливо», - зауважив начальник оперативної служби Канівської ГЕС Геннадій Харченко.

Насамкінець лікарі відділення переливання крові Канівської багатопрофільної  лікарні подякували гідроенергетикам за чуйність  та участь у благодійній акції присвяченій Всесвітньому дню донора крові, зазначивши, що пропаганда донорства є невід'ємною частиною моральних засад донорського руху, обумовленого добротою, гуманізмом та милосердям людей, що безкорисливо рятують життя своїх співгромадян.

Довідка: Всесвітній День донора крові був заснований під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВО-систему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську кров для лікування. В День донора  Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярної донації крові, запобіганню її нестачі в лікарнях, закликаючи до добровільної та безоплатної здачі крові.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Гідроенергетики зі всієї України беруть участь у Всесвітньому дні донора крові 2020 

Соціальні ініціативи – перший крок до впровадження корпоративної відповідальності 

Укргідроенерго розвиває корпоративну культуру за сучасними світовими стандартами

 

Фотогалерея

Поділитися: