Все буде Україна!

Матті Маасікас, посол Європейського Союзу в Україні: «Основними потужностями для накопичення енергії в ЄС наразі є ГАЕС»

Матті Маасікас, посол Європейського Союзу в Україні: «Основними потужностями для накопичення енергії в ЄС наразі є ГАЕС»

24-12-2021

Нещодавно Укрінформ опублікував інтерв’ю з послом ЄС в Україні Мааті Маасікасу, який розповів про розвиток водневої енергетики, підвищення ролі акумуляторних накопичувачів енергії та важливість ГАЕС в енергосистемі ЄС. Укргідроенерго наразі працює над розбудовою всіх трьох вищезгаданих перспективних напрямків з метою посилення енергетичної безпеки України.

Виробництво водню

Матті Маасікас: «Відновлюваний водень є важливою частиною рішення для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року в рамках Європейського зеленого курсу і може сприяти досягненню цільових показників зі скорочення викидів парникових газів на 55% вже до 2030 року. Відновлюваний водень є найбільш прийнятним варіантом з метою досягнення цілей ЄС щодо кліматичної нейтральності та нульового забруднення в довгостроковій перспективі. До того ж, він найкраще узгоджується з інтегрованою енергетичною системою.

«Водень Європи» (Hydrogen Europe), Європейська промислова асоціація водневих технологій, оцінює, що в 2030 році Україна може забезпечити значні обсяги виробництва аміаку (виробленого за допомогою водню), а також водню, виробленого за допомогою відновлюваної електроенергії, який потім можна буде експортувати по трубопроводах до ЄС. ЄС зацікавлений у розширенні співробітництва з Україною в цьому напрямку та в інтеграції України до водневого ринку ЄС, який наразі розвивається».

Одним із пілотних проєктів Укргідроенерго є «Впровадження сучасних технологій виробництва «зеленого» водню», яким передбачено впровадження інноваційних технологій, використовуючи «поновлюваний» потенціал найбільшої гідрогенеруючої компанії України. Меморандум щодо співробітництва в будівництві заводу електролізного виробництва водню в Україні між компанією Укргідроенерго та ТОВ "Н2" був підписаний у 2020 році під час візиту президента України Володимира Зеленського до Запоріжжя. Реалізація цього проєкту дозволить залучити інвестиції, обсягом близько 300 млн. євро та створити нові робочі місця. Співробітництво передбачає будівництво виробничих потужностей з постійним споживанням електроенергії.

Проєкт направлений на підвищення стійкості і незалежності енергетичної системи країни шляхом імпортозаміщення, декарбонізацію національної економіки, завершення процесу інтеграції в ЄС, а також виконання зобов'язань, які взяла на себе Україна за Рамковою Конвенцією ООН про зміну клімату, Кіотським протоколом, Паризькому угодою, Європейським зеленим курсом.

Гібридні системи

«Нові проєкти зі встановлення таких накопичувальних батарей перебувають на підйомі, і саме літій-іонні батареї лягають в основу більшості проєктів зі зберігання електроенергії за рахунок використання електрохімічних енергоакумуляторів.

Для розбудови життєздатного виробничого сектора в Європі, зміцнення технологічного та промислового лідерства, Європейська комісія визначила батареї як стратегічний ланцюжок створення доданої вартості, де ЄС повинен активізувати інвестиції та інновації задля посилення стратегії розвитку промислової політики.

Україна бере участь у Європейському акумуляторному альянсі та у липні 2021 року уклала Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства з ЄС у сфері забезпечення критичної сировини та батарей», – зазначає Матті Маасікас.

На реалізацію проєкту Укргідроенерго: «Україна ‒ Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»)» Світовий банк та Фонд чистих технологій на пільгових умовах нададуть Україні 211 млн доларів кредиту.

На територіях станцій компанії буде встановлено 212 МВт гібридних установок з виробництва електроенергії на основі батарейних накопичувачів, які планується залучити для надання допоміжних послуг регулювання частоти та активної потужності. Окрім того, для живлення власних потреб ГЕС і ГАЕС буде встановлено 63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій. Гібридні системи накопичення електроенергії з’являться на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС та Дністровській ГЕС. Проєкт надасть підтримку в інтеграції зростаючої кількості відновлюваної енергії та сприятиме приєднанню української енергетичної системи до ENTSO-E.

ГАЕС

«Основними потужностями для накопичення енергії в ЄС наразі є гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС)», – говорить Матті Маасікас.

Нині Укргідроенерго реалізує унікальний проєкт – будівництво Дністровської гідроакумулюючої станції, яка з виходом на проєктні показники стане найпотужнішою ГАЕС у Європі. Спорудження потужної гідроакумулюючої станції на Дністрі насамперед дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в генераторному режимі в години пік для виробітку гостродефіцитної пікової електроенергії.

На сьогодні повністю готові і функціонують три гідроагрегати першої черги ГАЕС загальною потужністю 972 МВт в генераторному режимі. Завершено будівництво першого пускового комплексу другої черги в складі агрегату № 4 який 17 грудня 2021 року отримав сертифікат про прийняття в експлуатацію. Наступним етапом є будівництво ІІІ черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегатів № 5–7, проєкт третьої черги пройшов державну експертизу, отримав позитивний висновок та був затверджений. Після введення в експлуатацію усіх семи гідроагрегатів Дністровська ГАЕС матиме встановлену потужність 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному.

Укргідроенерго також планує збудувати Канівську ГАЕС встановленою потужністю 1000 МВт (4 гідроагрегати по 250 МВт) в генераторному режимі та 1040 МВт в насосному (4 гідроагрегати по 260 МВт). Нова ГАЕС сприятиме вирішенню проблеми дефіциту маневрених потужностей в ОЕС України, у тому числі з огляду на перспективне зростання потужності об’єктів, що використовують відновлювальні джерела енергії, зокрема, сонячних і вітряних електростанцій, та амбітні плани щодо подальшого їх розвитку, визначені урядовими рішеннями.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Поділитися: