Все буде Україна!

МЕА: Низьковуглецева генерація має задовольнити зростання попиту на електроенергію

МЕА: Низьковуглецева генерація має задовольнити зростання попиту на електроенергію

14-02-2024
14:00
IEA
У звіті Міжнародного енергетичного агентства "Електроенергія 2024" зафіксовано, що зростання попиту на електроенергію сповільнилося у 2023 році, але, за прогнозами, воно прискориться упродовж наступних трьох років.

В оновленому звіті зазначається, що світовий попит на електроенергію зріс на 2,2% у 2023 році порівняно з 2,4% у 2022 році, що пояснюється зниженням попиту в розвинених країнах через несприятливе макроекономічне середовище та високу інфляцію.

Однак очікується, що попит зростатиме в середньому на 3,4% щорічно до 2026 року завдяки поліпшенню економічних перспектив, особливо в розвинених країнах, триваючій електрифікації житлового та транспортного секторів. Очікується також значний додатковий попит за межами цих країн, зокрема в Китаї, Індії та країнах Південно-Східної Азії.

Як зазначається, у 2023 році частка електроенергії в кінцевому енергоспоживанні досягне 20%, порівняно з 18% у 2015 році.

Щоб досягти чистого нуля до 2050 року, ця частка повинна наблизитися до 30% у 2030 році, а отже, електрифікація повинна швидко прискоритися, йдеться у звіті.

Відновлювані джерела енергії та атомна енергетика

У звіті також прогнозується, що джерела генерації з низьким рівнем викидів, включаючи атомну енергетику та відновлювані джерела енергії, такі як сонячна, вітрова та гідроенергетика - будуть зростати вдвічі швидше, ніж за останні п'ять років. До 2026 року на ці джерела припадатиме майже половина світового виробництва електроенергії, порівняно з 39% у 2023 році.

Зокрема, прогнозується, що частка відновлюваних джерел енергії зросте з 30% у 2023 році до 37% у 2026 році і більш ніж компенсує зростання попиту в країнах з розвиненою економікою, таких як США та Європейський Союз, а також потенційно в Китаї.

Очікується, що виробництво атомної енергії також досягне історичного максимуму, а його зростання в середньому становитиме близько 3% на рік.

При цьому світова теплова генерація, як очікується, падатиме в середньому на 1,7% щорічно до 2026 року.

Очікується, що глобальні викиди CO2 також знизяться.

"Наразі енергетичний сектор виробляє більше викидів CO2, ніж будь-яка інша галузь світової економіки, тому обнадіює те, що стрімке зростання відновлюваних джерел енергії та постійне розширення атомної енергетики разом відповідатимуть зростанню світового попиту на електроенергію упродовж наступних трьох років", - прокоментував виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль. "Це відбудеться значною мірою завдяки величезному імпульсу відновлюваної енергетики, де лідирує дедалі дешевша сонячна енергія, а також підтримці з боку важливого повернення атомної енергетики, виробництво якої має досягти історичного максимуму до 2025 року".

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: ІЕА

Поділитися: