Все буде Україна!

Міжвідомча комісія узгодила режим роботи водосховищ на грудень 2019 року

Міжвідомча комісія узгодила режим роботи водосховищ на грудень 2019 року

29-11-2019
28 листопада представники Укргідроенерго взяли участь у плановому засіданні Міжвідомчої комісії.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у грудні буде 465 м³/с, тобто очікується у середньому на рівні 51 %, що суттєво нижче за норму.

Варто зазначити, що у листопаді каскад дніпровських водосховищ працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 27 листопада його наповнення склало 86,7 % від проєктного.

Зважаючи на гідрологічний прогноз на перший зимовий місяць і водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, Міжвідомча комісія узгодила оптимальний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ на грудень 2019 року:

Київське водосховище ─ ГЕС працює у режимі економного поступового спрацювання. Станом на 1 січня середньодобовий рівень води у водосховищі (біля водпосту Толокунь) має бути в межах 102,35-102,25 м БС (Балтійської системи висот).

Канівське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом грудня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище ─ ГЕС працює у режимі економного поступового спрацювання. Рівень води у водосховищі має сягати 78,95-78,85 м БС на початок січня.

Кам’янське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м³/с. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,5-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), що викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (нормальний підпертий рівень). Враховуючи умови для комфортного проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках, забезпечується допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу до 51,4 м БС (біля греблі).

Каховське водосховище ─ ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 січня рівень має бути в межах 15,40-15,30 м БС.

За інформацією Укргідрометцентру, водність Дністра у вхідному створі Дністровського водосховища у грудні очікується в межах 70-130 м³/с, або 51 % від норми.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій ділянці річки, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше, ніж 100 м³/с.

Учасниками заходу узгоджено, що в кожному окремому випадку режим пропуску дощових паводків встановлюватиметься у робочому порядку. А у разі ускладнення водогосподарської обстановки у басейнах Дніпра та Дністра члени Міжвідомчої комісії збиратимуться на позачергові засідання.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: