Все буде Україна!

Ігор Сирота: «Цього року заробітна плата усіх співробітників Укргідроенерго зросте на 50%»

Ігор Сирота: «Цього року заробітна плата усіх співробітників Укргідроенерго зросте на 50%»

29-11-2019
Укргідроенерго здобуло чергову відзнаку: компанія увійшла до ТОП-20 найкращих роботодавців року в Україні, що був сформований виданням "Бізнес". Переможці рейтингу HReformation були визначені голосуванням читачів. З цієї нагоди генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота розповів виданню "Бізнес" про особливості соціальної політики компанії та підбив підсумки діяльності Товариства за 2019 рік.

Серед номінантів рейтингу HReformation чільне місце посідає державна компанія Укргідроенерго. Вагомий соціальний пакет, комфортні умови праці та широкі можливості для професійного зростання створили Товариству добру репутацію як серед фахівців, так і серед бізнес-партнерів. Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота наголошує, що найцінніший капітал компанії — це люди.

— Який соціальний пакет діє в Укргідроенерго?

— В нашій компанії діє соцпакет, умови якого ухвалені співробітниками. Влітку 2019 р. відбулась чергова конференція трудового колективу, на якій був схвалений Колективний договір на 2019-2021 рр. Його прийняттю передували тривале обговорення та внесення пропозицій від робітників. Тобто кожен міг вплинути на умови соцпакета: всі побажання та зауваження були враховані. Як результат, наразі компанія має потужний соціальний блок, до якого входять програми медичного страхування, навчання та розвитку, відпочинку та туризму. Тільки цього року з ініціативи компанії фахівці відвідали Барселону та Париж. Ми маємо багато видів матеріальної допомоги, як-от: до народження дитини, на відпочинок, на лікування, оплата першої вищої освіти, виплати особам з інвалідністю, непрацюючим пенсіонерам та ветеранам. У філіях функціонують обладнані медичні пункти, їдальні, кімнати відпочинку. Співробітники та їхні діти можуть на пільгових умовах відпочивати в пансіонатах та санаторіях.

— Багато підприємців зараз скаржаться на відтік "робочих рук" до Польщі. Чи є ця проблема актуаль­ною для гідроенергетики?

— Проблема актуальна, адже до нас приходять фахівці, протягом декількох років отримують досвід під наглядом наставників, а потім їдуть за кордон. Необов’язково до Польщі, їдуть і до Румунії, Словаччини. Туди, де одразу можуть запропонувати зарплату, скажімо, в $1-2 тис. Цю ситуа­цію нам вдалося змінити завдяки підвищенню зар­плат та покращенню соцпакета. За минулий рік посадові оклади та тарифні ставки усіх працівників Укргідроенерго зросли на 37%, а цього року підвищення складе 50%. Рішення так кардинально підняти рівень заробітної платні далось нам нелегко, але ми все ж таки його ухвалили, бо розуміємо: аби утримати кваліфікованих фахівців, необхідно зацікавити їх матеріально. Не втомлююсь повторювати, що наш найцінніший капітал — це люди.

Тому деякі працівники після роботи за кордоном вже повертаються до нас. Ми забезпечуємо співробітників формою та взуттям, наш транспорт доставляє їх на роботу та додому. Регулярно проводяться медичні огляди. ­Ство­рю­ю­чи робочі місця, компанія керується рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я та впроваджує стандарти, що забезпечують збереження здоров’я та безпеки співробітників. Цього року запустили програму “Моє робоче місце”: ремонтуються приміщення та будівлі, оновлюється техніка. Ми весь час рухаємося вперед.

Колектив Укргідроенерго

— У світі зараз часто говорять про скорочення притоку молодих працівників через демографічну кризу та про необхідність залучення до роботи пенсіонерів. Чи планує Укргідроенерго наймати людей старшого віку?

— Ми проти будь-якої дискримінації. Ми беремо на роботу людину незалежно від віку. Головне — відповідні професійні якості. Наразі з 3 тис. співробітників понад 600 — пенсіонери. Вони не лише успішно передають свій досвід молодим фахівцям, а й завзято навчаються самі. В межах реалізації програми "Навчання і розвиток працівників" вони відвідують конференції, курси, семінари.

Крім того, Укргідроенерго разом із радою профспілкових комітетів реалізує програми оздоровлення. Торік було розроблено та впроваджено програму медичного страхування, до якої наразі вже приєдналися 70% працівників.

Фахівцям, які працювали в Товаристві й уже вийшли на пенсію, компанія разом з профспілками регулярно виплачує матеріальну допомогу.

— А як щодо молоді? Як Укргідроенерго працює зі студентами?

— Ми активно взаємодіємо з низкою профільних нав­чальних закладів. 140 студентів українських вишів прой­шли виробничу та переддипломну практику лише впродовж січня — вересня поточного року.

Ми розуміємо, що якість праці та продуктивність залежать від умов, в яких людина працює, тому змінюємо на краще нашу компанію. Поступове підвищення заробітної платні планується й надалі. Молодь не прийде на станції, якщо ми не забезпечимо їй гідні умови та рівень оплати праці. У кошторисі на наступний рік у нас закладена умова, що рівень заробітної платні фахівця без досвіду, тобто вчорашнього студента, буде не менше ніж 10 тис.грн.

— Яка можлива "траєкторія кар’єри" у співробітників Укргідроенерго?

— 99% наших керівних вакансій закриваються працівниками компанії. Тому для тих, хто бажає побудувати кар’єру, тут відкриваються чудові можливості. Якщо людина не має амбіцій управлінця, ми пропонуємо підвищення кваліфікації, спеціальні доплати, нематеріальні заохочення.

Наші працівники мають змогу постійно навчатися. Ми направляємо співробітників до вищих навчальних закладів України для підвищення кваліфікації. Наприклад, минулого року таке навчання пройшли 55 осіб. А 660 працівників змогли покращити свої знання в ме­жах тренінгів та семінарів.

Укргідроенерго має великі плани на майбутнє. Триває масштабна реконструкція існуючих станцій, що має завершитися до 2026 року. Під час модернізації досягається збільшення строку служби обладнання, підвищується коефіцієнт корисної дії, усуваються можливі негативні наслідки для екології. Також будується Дністровська ГАЕС та планується будівництво нових ГЕС та ГАЕС. Працювати є над чим!

Дані Укргідроенерго

— 2019 р. добігає кінця. Яким він був для вашої компанії?

— Цього року Укргідроенерго здійснила масштабну реформу корпоративного управління. В рамках реорганізації створена Наглядова рада, до складу якої увійшли фахівці високого рівня, що пройшли прозорий та відкритий відбір. Така професійна команда дозволить ще більше підвищити ефективність роботи компанії.

З 1 липня в Україні розпочав роботу відкритий ринок електроенергії. Принципова його відмінність — це наявність прямих договірних відносин між виробниками та постачальниками електроенергії, а також можливість зміни постачальника споживачем, що стимулює конкуренцію. Зворотна сторона медалі — кратне ускладнення бізнес-процесів.

Щоб населення було забезпечене дешевою електроенергією на Укргідроенерго було покладено спеціальні обов’язки. Компанія повинна продавати і наразі продає 35% всієї виробленої електроенергії держпідприємству "Гарантований покупець" за встановленою урядом ціною.

У вересні ми представили Звіт про управління за 2018 р., в якому розкриті фінансові та нефінансові показники Товариства, подана ключова інформація про екологічні, економічні та соціальні аспекти діяльності. Приємно, що цей Звіт під назвою "Генеруємо енергію майбутнього" здобув "золото" в номінації "Річний звіт" міжнародного конкурсу MarCom Awards, що проводиться світовою Асоціацією професіоналів маркетингу та комунікацій.

Ми також посіли 9-те місце в рейтингу фінансової стабільності державних підприємств в Україні, що оприлюднив Міжнародний центр перспективних досліджень. Укргідроенерго цьогоріч здобуло й почесну міжнародну нагороду LUCA Awards в номінації "Роботодавець року".

Загалом усі наші показники та здобутки дозволяють з упевненістю дивитися в майбутнє та будувати амбітні плани.

Джерело: Бізнес

Поділитися: