Все буде Україна!

Міжвідомча комісія узгодила режим роботи водосховищ на липень

Міжвідомча комісія узгодила режим роботи водосховищ на липень

27-06-2019
26 червня відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ, на якому обговорено прогнози водності у басейнах Дніпра та Дністра у липні поточного року та якісний стан води у водосховищах.

Члени комісії відзначили, що згідно з прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у липні очікується 70% від норми, а водність Дністра у вхідному створі Дністровського водосховища - 90% від норми. Упродовж червня каскад дніпровських водосховищ працював в узгодженому Міжвідомчою комісією режимі і станом на 25 червня його наповнення складає 98,3% від проєктного.

На засіданні також наголошувалося, що завдяки спільним зусиллям Держводагентства та членів комісії для покращення якісного стану та проточності вод у каскаді дніпровських водосховищ узгоджувались оптимальні рішення. Зокрема, з 20 по 26 червня забезпечено пропуск води через турбіни Київської ГЕС постійними витратами у нічний час до 400 м3/с, а з 22 червня до 30 червня передбачено скидні витрати з Кременчуцького водосховища лівобережними гідроагрегатами близько 750 м3/с.

Виходячи з гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки в басейні Дніпра, гідрологічного прогнозу на наступний місяць та з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно безпечного стану дніпровських водосховищ,  Міжвідомча комісія встановила режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у липні.

Для забезпечення водокористувачів на українській ділянці Дністра та враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Міжвідомчою комісією узгоджено здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше 120-130 м3/с.

Для пропуску швидкоплинного дощового паводка, який сформувався у басейні Дністра 25 червня, здійснюватимуться такі витрати: 600-700 м3/с 27 червня, 500 м3/с 28 червня, 400 м3/с 29 червня з подальшим переходом на припливні витрати.

Фото: Державне агентство водних ресурсів України

Прес-служба Укргідроенерго

 

Поділитися: