Все буде Україна!

«Ми не маємо права на помилку, ключ чи засувку повертаємо тільки в правильному напрямку»  

«Ми не маємо права на помилку, ключ чи засувку повертаємо тільки в правильному напрямку»  

30-07-2024
УГЕ
У серці Кременчуцької ГЕС працює людина, чия відданість справі викликає захоплення. 

Григорій Макаров – машиніст гідроагрегатів. Його професійна діяльність охоплює три десятиліття. Під час обстрілу ГЕС, його рішучість і спокій в критичних ситуаціях стали втіленням справжнього героїзму. 

- Скільки років Ви в професії?

- В липні минає 30 років моєї виробничої присутності на Кременчуцькій ГЕС. Після служби в армії, в 1994 році я прийшов на гідроелектростанцію. Спочатку працював слюсарем в турбінному цеху, а з 1995 року я вже машиніст гідроагрегатів оперативної служби станції.

- В чому полягає робота машиніста гідроагрегатів, мабуть існують складнощі і цікавинки?

- Наша робота - це постійний контроль за справністю обладнання, за його температурним режимом, це виявлення і усунення несправностей в роботі обладнання, ліквідація аварійних ситуацій. Ну а щодо труднощів, вони можуть виникати тільки там, де бракує знань або відсутні бажання розібратись досконало в технологічному процесі нашого виробництва. З цим у нас все гаразд.

- Наскільки робота змінилась під час війни?

- Ми проводимо обходи і огляди обладнання згідно затверджених графіків і маршрутів. З початком війни все змінилось кардинально: ми подовжили маршрути і графіки огляду обладнання. Ми не маємо права на помилку, ключ чи засувку повертати треба тільки в правильному напрямку. Протягом 12 годин (стільки триває чергова робоча зміна оперативників) я безпосередньо  контролюю роботу гідроагрегату.

Так склалось, що в дні чергування Григорія Макарова  рашисти здійснили черговий акт тероризму, зруйнувавши обладнання станції ракетними ударами.

Григорій Миколайович, не вагаючись, кинувся в палаюче приміщення машинної зали аби рятувати людей, які там працювали. На щастя, руйнування сталось там, де люди були відсутні, співробітники встигли перейти в укриття. Але великих втрат зазнало обладнання станції. 

«Неймовірно жаль дивитись, як буквально за лічені хвилини знешкоджено те, що будувалось на віки.  Ще вчора, живий і дихаючий агрегат наразі втрачає сили від нестачі повітря, - розповідає Григорій Миколайович. - Необхідно встигнути підхватити, не втратити. З роками та досвідом це вдається, адже я у складі великої команди порядних, відданих  своїй справі людей. Тут ніколи не залишать на одинці в скрутну хвилину. І у важкі хвилини, коли на очах все руйнується, наша команда «на передовій» - гасить полум'я, перекриває засувки, розгрібає завали». 

Спілкуючись з Григорієм,  помічаєш  особливість його характеру – він невід'ємна складова прекрасного дружнього колективу однодумців, у яких  спільні завдання і їх першочергове виконання. Колектив оперативної служби Кременчуцької ГЕС досить згуртований, професійний і обізнаний в своїй виробничій сфері.

«Він відповідальний і принциповий в доброму розумінні цього вислову. Григорій Миколайович сміливо приймає рішення і їх результат завжди позитивний. Він завжди протягне руку допомоги», - говорить про підлеглого начальник ОС станції Андрій Гуранда.
 

Більше трьох десятків років фахівець віддав станції, вона для нього стала другою родиною і другою домівкою.

«Григорій Макаров один із представників «героїчної вахти» станції. І це не просто слова, це реалії нашого часу, це щоденна напружена праця гарячого цеху.  Під час ліквідації наслідків ворожої атаки на гідроелектростанцію співробітники оперативної служби проявили найкращі людські якості та високий рівень професіоналізму. Я гордий тим, що в українській гідроенергетиці працюють такі люди. Справжні герої серед нас!», - говорить про співробітників оперативної служби директор Кременчуцької ГЕС Сергій Яременко. 

За високий професіоналізм, відданість справі, мужність та героїзм, проявлені під час виконання виробничих обов'язків, указом Кабінету Міністрів України машиніста гідрогенераторів Кременчуцької ГЕС Григорія Макарова нагороджено іменним годинником.                                                

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Поділитися: