Все буде Україна!

Михайло Корюкалов: Для мене гендерна рівність це про вигоду, про ефективність і про щастя

Михайло Корюкалов: Для мене гендерна рівність це про вигоду, про ефективність і про щастя

15-08-2023
Як сучасні чоловіки розуміють питання гендерної рівності? Які стереотипи існують у суспільстві та чи може бути гендерно чутливою як людина, так і компанія – про це розповів підчас мотиваційної зустрічі «Гендерна рівність очима чоловіків» фахівець з гендерних питань, кандидат політичних наук Михайло Корюкалов.

«Для мене гендерна рівність це про вигоду й про ефективність, і про щастя на рівні сімейному і особистісному. На рівні відповідальному гендерна рівність - це про право бути тим, ким ти хочеш і про щастя бути тим ким ти хочеш», - зазначив фахівець на початку зустрічі.

Михайло розповів як власне усвідомив що має займатися питаннями гендерної рівності і про професійне життя в цій царині.

Окремо фахівець зупинився на тому, що сьогодні поняття гендерної рівності стає більш всеохоплюючим та включає також соціальну інклюзію. На думку Михайла  гендерна рівність обов’язково має охоплювати питання прав людини, недискримінації, ефективності та оптимального використання ресурсів у розрізі сталого розвитку.

Фахівець зазначив, що у суспільстві досі прийнято вважати, що певні соціальні ролі більше притаманні жінкам, а певні чоловікам. Аби подолати ці стереотипи Михайло Корюкалов поділився порадами як у різних сферах взаємодіяти:

«Гендерна рівність - це не рівність жінок і чоловіків. Гендерна рівність це не 50 на 50. Це рівність соціальних ролей».

Так фахівець з гендерних питань радить чоловікам на роботі для досягнення гендерної рівності заохочувати жінок висловлювати ідеї та думки, оцінювати реальну роботу, а не гендерні очікування, стати на сторону жінки у разі конфлікту, в якому обидві сторони рівні та намагатися зменшити кількість сексистських  анекдотів та жартів. Вдома Михайло радить ділити домашні обов’язки за принципом «хто менше завантажений», дітей не звужувати поняттям «підходить тільки хлопцям/дівчатам», подавати хлопцям власний приклад та не відмовлятися в поясненні технічних деталей дівчатам. Михайло зауважив, що має меню для просування відповідального татівся у компаніях. Також фахівець надав цікаві поради щодо взаємодії у партнерському бізнесі та у колі друзів.

Учасники мотиваційної зустрічі з різних куточків України ставили чимало запитань. Так, заступник генерального директора Олександр Круш торкнувся проблеми розподілу на жіночі та чоловічі професії на старті вибору. Михайло Корюкалов зазначив, що на його думку на вибір професій на самому старті значно впливають стереотипи у суспільстві, відносно невелика кількість візуальних прикладів та безпосередньо стартові можливості людини, які їй дані від народження.

Учасники зустрічі поставили цікаве запитання й щодо ставлення Михайла до того, чи мають жінки проходити обов’язково військову службу, на що фахівець зазначив, що наразі жінкам не обов’язково бути воєнно зобов’язаними, адже так склалося історично і наразі це є частиною суспільного договору в Україні.

Наприкінці зустрічі модераторка заходу, експертка з гендерних питань USAID Проєкту енергетичної безпеки Юлія Галустян підкреслила:

«Від імені USAID Проєкту енергетичної безпеки хочу висловити вдячність за ту велику роботу та той внесок, який ви робите в енергетичну галузь, задля того, аби усі українці жили спокійно та енергетично безпечно. Також хочу зазначити, що компанія Укргідроенерго надзвичайно просунулась вперед в частині імплементації гендерних підходів на підприємстві. І місяць гендерної рівності – це ще один великий крок».

Завершуючи захід, директорка департаменту юридичного забезпечення та майнових відносин Юлія Толчініна-Бурунська, відзначила, що ця мотиваційна зустріч вже друга у рамках місяця гендерної рівності та розширення можливостей жінок в Укргідроенерго. Також Юлія анонсувала проведення 17 серпня онлайн-семінару на тему «Домашнє насильство та його вплив на працівників/-ць на робочому місці», та наступну мотиваційну зустріч, що відбудеться 22 серпня, на тему «Персональний бренд, репутація, лідерські навички та мистецтво перемовин».

Пресслужба Укргідроенерго

 

Фотогалерея

Поділитися: