Все буде Україна!

На Басейновій раді нижнього Дніпра обговорили водно-екологічні проблеми річки

На Басейновій раді нижнього Дніпра обговорили водно-екологічні проблеми річки

15-09-2020
15 вересня відбулося онлайн-засідання Басейнової ради нижнього Дніпра, участь у якому взяли начальниця відділу екологічного супроводу реалізації проектів Укргідроенерго Оксана Гуляєва та директор філії «Каховська ГЕС ім. П. С. Непорожнього» Олег Пащенко.

В рамках засідання проведено громадські консультації щодо визначення головних водно-екологічних проблем при підготовці Плану управління річковим суббасейном Нижнього Дніпра.  

Варто зазначити, що суббасейн Нижнього Дніпра має водозбірну площу 82 625 км2 та загальну довжину в межах суббасейну близько 440 км. До нього входять 2 водосховища Дніпровського каскаду: Дніпровське та Каховське. В межах суббасейну виділено 971 масивів поверхневих вод, які є індивідуальними і відрізняються один від одного за чимось специфічним, наприклад за гідрологічними характеристиками. Саме для масивів встановлюються екологічні цілі і проводиться оцінка їх досягнення. Серед основних екологічних проблем – забруднення вод сполуками азоту та фосфору, що при певних умовах призводить до «цвітіння» водойм, забруднення отрутохімікатами та важкими металами, які мають токсичний ефект, а також гідроморфологічні зміни, що пов’язані з регулюванням стоку річки.  Стан суббасейну нижнього Дніпра є найгіршим порівняно з іншими суббасейнами, адже 88% масивів поверхневих вод знаходяться під ризиком недосягнення доброго екологічного стану.

Як повідомили експерти Проєкту Європейського Союзу «Водна ініціатива + для країн Східного партнерства», за результатами моніторингу поверхневих вод у суббасейні Нижнього Дніпра, спостерігається перевищення середньорічного вмісту забруднюючих речовин, однією з причин якого є ерозійні процеси та відсутність ґрунтозахисних заходів. Внаслідок цього відбувається дифузійне забруднення вод. Вплив точкових джерел переважно визначається житлово-комунальним господарством,  в суббасейні розміщені такі великі міста як Дніпро, Херсон, Запоріжжя, Кривий Ріг, Кам'янське, Павлоград.

Учасники засідання акцентували увагу на тому, що для комплексного оздоровлення суббасейну та покращення якості води необхідно визначити «гарячі» точки та проводити заходи локально.

Окрім того, під час засідання представлено проєкт Програми діагностичного моніторингу масивів поверхневих вод у суббасейні Нижнього Дніпра.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

У Херсоні відбулося засідання Басейнової ради нижнього Дніпра

 Сформовано склад басейнової ради Нижнього Дніпра

 

 

Фотогалерея

Поділитися: