Все буде Україна!

На Дніпровській ГЕС реконструювали агрегат, який перетворює енергію потоку води в електричну енергію

На Дніпровській ГЕС реконструювали агрегат, який перетворює енергію потоку води в електричну енергію

23-12-2020
Дніпровська гідроелектростанція – найстаріша ГЕС, побудована на річці Дніпро. Станція складається з двох електростанцій: Дніпровської ГЕС-1 та Дніпровської ГЕС-2, які утворюють єдиний комплекс гідротехнічних споруд, розташованих під однією греблею.

Пропонуємо ознайомитися з матеріалом «Індустріалки», журналісти якої нещодавно відвідали Дніпровську ГЕС.

Побувати в одному з головних символів нашого міста, на ДніпроГЕСі, екскурсантам сьогодні не можна. У 2014 році ввели жорсткі обмеження по екскурсіях, так як це - об'єкт стратегічний. А з початком карантину екскурсії і зовсім припинилися.

«Індустріалці» вдалося побувати на території ДніпроГЕСу - поблизу вид на греблю, на Дніпро (в тому числі з вікон машинного залу) відкривається просто приголомшливий.

Побувала «Індустріалка» і в машинному залі ДніпроГЕСу-2, що вражає міццю. Нещодавно тут завершили реконструкцію одного з гідроагрегатів. Нагадаємо, що ДніпроГЕС-2 відкрили в листопаді 1974 року народження, а гідроагрегати вводили в експлуатацію поступово, протягом чотирьох років. Він знаходиться біля лівого берега Дніпра. ДніпроГЕС-1, нагадаємо - у правого берега, він працює з 1932 року.

Начальник ДніпроГЕСу-2 Юрій Голубцов розповів, що тут працюють близько 55 осіб. У машинному залі - 8 гідроагрегатів, що перетворюють енергію потоку води в електричну енергію.

 - Нещодавно після реконструкції та дослідної експлуатації запустили агрегат № 16 (в машинному залі знаходяться гідроагрегати №№11-18), - говорить Юрій Голубцов. - Реконструкція тривала близько двох років. Роботу виконували підрядники. Зараз проводиться реконструкція агрегату № 14. За планом ми повинні ввести його після реконструкції навесні 2022 року. Гідроагрегати були в роботі близько сорока років і вичерпали свій ресурс. Тому виникла необхідність реконструкції, в тому числі зі збільшенням потужності.

Гідроенергетика має вагоме значення для покриття пікових навантажень в ранкові та вечірні години. Так як атомні і теплові електростанції працюють в базі і там процес введення, виведення і зупинок займає певний час. А щоб розгорнути гідроагрегат потрібні лічені хвилини.

Реконструюють також, як повідомили в прес-службі Дніпровської ГЕС, ще чотири гідроагрегати на Дніпровській ГЕС-1.

ДніпроГЕС - це найбільша гідроелектростанція на Дніпровському каскаді.

Поділитися: