Все буде Україна!

На Київській ГАЕС після реконструкції ввели в експлуатацію гідроагрегат №2

На Київській ГАЕС після реконструкції ввели в експлуатацію гідроагрегат №2

16-07-2019
16 липня на Київській ГАЕС відбулося введення гідроагрегату № 2 у дослідну експлуатацію після реконструкції.

Гідроагрегат був виведений з промислової експлуатації у червні 2018 року.  Реконструкцію проводили АТ «Турбоатом» спільно з ДП «Завод «Електроважмаш». Роботи виконувались згідно з Контрактом на реконструкцію гідроагрегатів Київської ГАЕС № 2, 4, 6 за кошти Європейського Інвестиційного Банку та  Європейського банку реконструкції та розвитку.

Урочистий пуск відбувся за участі керівника Представництва Європейського Інвестиційного Банку (ЄІБ) в Україні Жана-Еріка де Загона, генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, генерального директора АТ «Турбоатом» Віктора Суботіна, директора Державного підприємства завод «Електроважмаш» Дмитра Костюка та технічного директора ПрАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» Юрія Ємельяшина.

Під час пуску відреконструйованого гідроагрегату №2 Київської ГАЕС генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота зазначив, що завдяки встановленим новим турбіні та генератору приріст потужності гідроагрегату № 2 Київської ГАЕС нині складає 5,3 МВт. Відтак за результатами реконструкції потужність агрегату зросла до 46,8 МВт. Нове робоче колесо має більший коефіцієнт корисної дії, що забезпечить продуктивніше використання водних ресурсів.

«Київська ГАЕС – одна з перших гідроакумулюючих станцій, побудованих у Радянському Союзі. Звичайно, з огляду на вік обладнання, прийшов термін його реабілітації. Починаючи з 1997 року, ми проводимо масштабну реконструкцію наших станцій у співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Ми взяли амбітний план: до 2026 року провести повну реконструкцію та модернізацію усіх наших об’єктів. Ми послідовно його реалізовуємо і введення в дослідну експлуатацію гідроагрегату №2 Київської ГАЕС – яскравий тому приклад. Основні наші вимоги, які висувалися підрядникам – підвищення екологічних стандартів агрегатів, збільшення робочої потужності на 10 відсотків та продовження терміну експлуатації обладнання на 40 років. З цим завданням вони успішно впорались. Ми хочемо передати майбутнім поколінням модернізовані, сучасні об’єкти, які відповідатимуть європейським стандартам. Я хотів би подякувати нашим партнерам за цю співпрацю», - заявив він.

Укргідроенерго є одним з основних водокористувачів в системі водогосподарського комплексу України. Це накладає на Товариство велику відповідальність у використанні водних ресурсів та зобов’язання приділяти значну увагу питанням охорони довкілля. Екологічними та соціальними результатами реалізації проекту реконструкції гідроагрегату №2 Київської ГАЕС будуть зменшення техногенного навантаження на довкілля, зниження шкідливого впливу викидів на здоров'я населення за рахунок зменшеного використання органічного палива і викидів забруднюючих речовин в навколишнє середовище, в тому числі парникових газів. Реконструйований гідроагрегат унеможливить потрапляння олив до вод Дніпра.

Керівник Представництва Європейського Інвестиційного Банку (ЄІБ) в Україні Жан-Ерік де Загон підкреслив, що реконструкція гідроагрегату №2 Київської ГАЕС – черговий крок до екологічної безпеки та стабільності енергетичної системи України.

«У Європейського Інвестиційного банку в Україні близько 38 проєктів на суму шість мільярдів євро. Цей проєкт є особливо важливим для нас, оскільки він перший в сфері енергетики. Також він є надзвичайно важливим з точки зору екології. Ми підрахували, що реалізувавши цей проєкт, зможемо знизити обсяги викидів вуглецевих газів в атмосферу на 380 кілотонн на рік. Також цей проєкт є важливим в контексті відходу від викопних видів палива та переходу на відновлювані джерела енергії. Для Європейського Інвестиційного Банку одним із ключових положень є те, що  цей проєкт наближує Україну до стандартів Європейського Союзу та допоможе інтегруватися Українській Об’єднаній енергетичній системі в енергетичну систему Європейського Союзу. Цей проєкт був комплексним, складним, але ми завжди мали приємність співпраці з колективом Укргідроенерго, бо було відчуття, що всі працюють на результат», - зазначив Жан-Ерік де Загон.

На разі на Київській ГАЕС проводяться роботи за  контрактом UHE/TFCS1/C/3-13 на реконструкцію гідроагрегатів № 2, 4, 6. Сума контракту 468,7 млн грн. Це перший у своєму роді контракт, який передбачає комплексну реконструкцію агрегату «під ключ». В результаті його реалізації вдалося зекономити 30 % коштів.

«Внаслідок жорсткої конкуренції під час тендеру, нам вдалося зекономити 30 відсотків з коштів, які ми планували витратити на цей проєкт. І це чудово», - додав представник ЄІБ в Україні.

Генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін зазначив, що реконструйований гідроагрегат отримав нові технічні характеристики, що в свою чергу, дасть позитивний економічний ефект при введенні його в промислову експлуатацію.

«Ми здаємо гідроагрегат з додаванням потужності 5,3 МВт. Окрім того, ми підвищили ККД на 3 %: з 92 до 95%.  Це дасть економічний ефект», - акцентував Віктор Суботін.

Директор Державного підприємства завод «Електроважмаш» Дмитро Костюк зазначив, що Укргідроенерго – надійний партнер, від якого залежить стабільність функціонування вітчизняного машинобудівного комплексу.   

Варто зауважити, що у промислову експлуатацію гідроагрегат № 2 буде введений  01 жовтня 2019 року.

З липня до вересня проходитиме етап дослідної експлуатації, під час якої відбудеться визначення відповідності обладнання та системи технічної специфікації, фахівці перевірять функції системи та підтвердять здатність системи працювати у промислових умовах.

Прес-служба Укргідроенерго

 

 

Фотогалерея

Поділитися: