Все буде Україна!

На Київській ГАЕС після реконструкції запустили гідроагрегат № 6

На Київській ГАЕС після реконструкції запустили гідроагрегат № 6

14-05-2020
Вживаючи усіх необхідних заходів задля недопущення поширення короновірусу COVID-19, Укргідроенерго продовжує виконувати свої обов’язки та забезпечувати енергетичну систему країни маневровими потужностями та мобільним аварійним резервом, а також виконувати плани щодо будівництва та реконструкції. Так, 14 травня на Київській ГАЕС у дослідну експлуатацію після реконструкції ввели гідроагрегат № 6.

Роботи з реконструкції гідроагрегату розпочались у квітні минулого року.  Реконструкцію проводили фахівці українських заводів виробників Турбоатом та Електроважмаш, а також спеціалісти Дніпро-Спецгідроенергомонтаж. Роботи виконувались згідно з контрактом на реконструкцію гідроагрегатів Київської ГАЕС № 2, 4, 6 за кошти Європейського Інвестиційного Банку та  Європейського банку реконструкції та розвитку.

Участь в пуску гідроагрегату взяли: т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, голова наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» Валентин Гвоздій, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін, в.о. генерального директора ДП «Завод «Електроважмаш» Віктор Бусько, генеральний директор ПрАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» Юрій Ковальов. Окрім того, у заході взяли участь члени наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» та народні депутати.

"Мені приємно бути на цьому заході. Цей проєкт дуже важливий як для компанії «Укргідроенерго» так і для енергосистеми в цілому. Проведення реконструкції та модернізації підвищує надійність експлуатації̈ гідроагрегатів, та, як наслідок, надійність роботи всієї енергосистеми. У нас дуже маловодний рік, гідроелектростанції працюють з пониженим навантаженням і через це ми відчуваємо нестачу маневрової потужності в нашій енергосистемі. Збільшення виробництва електроенергії̈ на ГЕС і ГАЕС здатне вирішити цю проблему, а також сприятиме покращенню екологічної ситуації та зменшення викидів", - зазначила Ольга Буславець.

Про вагомий внесок у роботу колективу розповів на заході Валентин Гвоздій:

"Укргідроенерго – одне з найкращих підприємств державного сектору. Наглядова рада сьогодні відзначає надзвичайно ефективну роботу менеджменту компанії, а також сильну підтримку нового керівництва міністерства та парламенту. Гідроенергетика відіграє дуже важливу роль в балансуванні енергосистеми. Це – безпека, успіх наших підприємств, розвиток економіки. Відкриття кожного модернізованого  агрегату – це рух вперед. Це демонстрація роботи великої кількості людей".

"Реконструкція існуючих гідроагрегатів – дуже важливий проєкт Укргідроенерго, адже переоснащення обладнання дає змогу збільшити робочу  потужність, підвищити екологічні стандарти та надійність агрегатів, а також продовжити термін експлуатації обладнання на 40 років. Згідно зі стратегію розвитку нашого підприємства, до 2026 року ми маємо повністю завершити реконструкцію гідроагрегатів, які є в компанії.  Попри скрутний час, ми виконуємо взяті на себе зобов’язання і введення в дослідну експлуатацію після реконструкції гідроагрегату №6 Київської ГАЕС – яскраве тому підтвердження.  Цьогоріч ми введемо після реконструкції вісім гідроагрегатів на наших ГЕС і ГАЕС, що додатково дасть енергосистемі країни 37 МВт  маневруючих потужностей, яких на сьогодні так не вистачає енергетиці. Минулого року, у жовтні, ми ввели у промислову експлуатацію гідроагрегат № 2 після реконструкції. Сьогодні вводимо у дослідну експлуатацію гідроагрегат №6. Всі роботи з реконструкції шостого агрегату проводились відповідно до графіку та з  дотриманням карантинних заходів на Київській ГАЕС", - зазначив під час пуску гідроагрегату генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Голова Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон зазначив, що пишається фінансуванням програми реабілітації гідроелектростанцій:

"Це актуально для нинішнього стану сфери електроенергетики. Модернізація існуючих гідроелектростанцій, таких як ця, пропонує як громадам, так і комунальним підприємствам доступ до більш надійного, більш економного та екологічного виробництва електроенергії. Це також дає змогу Україні збільшити частку виробництва електроенергії з відновлюваних джерел та виконати зобов'язання для участі у глобальних зусиллях з протидії змінам клімату. Як банк ЄС ЄІБ відіграє вирішальну роль на шляху енергетичного переходу, необхідного для виконання Паризької угоди та Цілей сталого розвитку”, - прокоментував він. -“Епідемія COVID-19 ще не повністю взята під контроль, але важливо, щоб ми продовжуємо працювати над поточними проєктами в Україні. Ми готові зробити все можливе, щоб допомогти у нинішній ситуації та підтримати економічне відновлення. Наближення та синхронізація українського електроенергетичного сектору з європейською системою передачі електроенергії означає надійність енергопостачання та, врешті-решт, посилення енергетичної незалежності України.”

Під час реконструкції гідроагрегату № 6 було замінено гідротурбінне обладнання, включаючи робоче колесо гідроагрегату, турбінний підшипник, направляючий апарат. Було відновлено сервомотори управління направляючим апаратом, а також замінено допоміжне обладнання, включаючи систему технічного водопостачання з заміною усіх колекторів, необхідних для охолодження гідроагрегату. Також в обсяг робіт з реконструкції генератора  увійшла повна заміна обмотки статора та ротора.

Реконструйований гідроагрегат отримав нові технічні характеристики. Завдяки встановленим новим турбіні та генератору загальна потужність агрегату зросла з 41,5 МВт до 46,8 МВт, тобто приріст потужності гідроагрегату склав 5,3 МВт.

"Укргідроенерго є одним з основних водокористувачів в системі водогосподарського комплексу України. Це накладає на Товариство велику відповідальність у використанні водних ресурсів та зобов’язання приділяти значну увагу питанням охорони довкілля. Екологічними та соціальними результатами реконструкції гідроагрегату №6 Київської ГАЕС будуть зменшення техногенного навантаження на довкілля, зниження шкідливого впливу викидів на здоров'я населення за рахунок зменшеного використання органічного палива і викидів забруднюючих речовин в навколишнє середовище, в тому числі парникових газів. Реконструйований гідроагрегат унеможливить потрапляння олив до вод Дніпра", - підкреслив директор Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС Ярослав Касьянюк. 

Встановлене нове робоче колесо гідроагрегату тепер має більший коефіцієнт корисної дії та становить 95%, що забезпечить продуктивніше використання водних ресурсів та дасть економічний ефект при введенні його в промислову експлуатацію. Це підтверджує і заступник начальника Київської ГАЕС Юрій Дудка: «Натурні випробування ККД турбіни повністю співпали з розрахунковими».

З травня до серпня проходитиме етап дослідної експлуатації гідроагрегату № 6, під час якої відбудеться визначення відповідності обладнання технічній специфікації, також фахівці перевірять функції системи та підтвердять здатність системи працювати у промислових умовах. У промислову експлуатацію гідроагрегат № 6 планують вводити  3 серпня 2020 року.

Наразі на Київській ГАЕС продовжується робота за контрактом на реконструкцію гідроагрегатів Київської ГАЕС № 2, 4, 6. Вже розпочато роботи з реконструкції гідроагрегату №4. Нагадаємо, що це перший у своєму роді контракт, який передбачає комплексну реконструкцію агрегату «під ключ».

Довідка:

Реконструкція гідроагрегату №6 Київської ГАЕС - частина масштабного проєкту «Реконструкція. ІІ черга». Проєкт реабілітації гідроелектростанцій Укргідроенерго започатковано 1996 року. Перший його етап був реалізований у 1996-2005 рр. Другий триватиме до 2024 року. Метою проєкту є реконструкція гідроагрегатів компанії зі встановленням нових систем управління і захисту, систем збудження, регуляторів швидкості, високовольтних вимикачів, вимірювальних трансформаторів та іншого обладнання. Проведення реконструкції відбувається без виведення станцій з експлуатації.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Фотогалерея

Поділитися: