Все буде Україна!

На Кременчуцькій ГЕС модернізують гідроагрегати за 1,27 млрд грн

На Кременчуцькій ГЕС модернізують гідроагрегати за 1,27 млрд грн

14-03-2019
14 березня Харків з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку та побував на заводі «Турбоатом», де було підписано контракт на модернізацію турбін й генераторів Кременчуцької ГЕС. Сума контракту – 1,27 млрд гривень.

В рамках угоди передбачена модернізація турбіни й генератора гідроагрегатів №№ 4 та 5, що дасть можливість збільшити потужність кожного агрегату з 57,2 МВт до 60 МВт та подовжити термін їх експлуатації щонайменше на 40 років.

Кременчуцька ГЕС, потужністю 639 МВт, має дванадцять вертикальних поворотно-лопатевих агрегатів, п’ять з яких  вже пройшли модернізацію. Гідроагрегати №№2,3 було реконструйовано за власні кошти Укргідроенерго. Гідроагрегати №№7,8,9 реабілітовано за допомогою співфінансування МБРР, ЄБРР та ЄІБ.

Українські компанії виграли контракт на тендерних торгах, перемігши європейських конкурентів.

Присутній на церемонії підписання контракту Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що збільшення потужностей гідроелектростанцій – пріоритетне завдання для українського Уряду.

«Нам необхідно  модернізувати енергетику. Нам потрібно зробити так, аби Україна стала енергетично незалежною. Я дуже радий, що саме українські підприємства отримали перемогу на міжнародному тендері і в нас є можливість завантажити потужності заводів «Турбоатом» та «Електроважмаш», – зауважив урядовець.

За словами генерального директора Укргідроенерго Ігоря Сироти, підписання контракту між очолюваною ним компанією, Турбоатомом та Електроважмашем має надважливе значення, адже дозволить продовжити планомірний процес тотальної реабілітації гідроелектростанцій зусиллями вітчизняних фахівців.

«Згідно з Програмою розвитку Укргідроенерго до 2026 року, ми повинні збільшити частку гідроенергетики в загальному балансі виробництва  електроенергії в країні з 8 до 15 відсотків. Для цього ми маємо модернізувати наші фонди. Наші головні партнери – харківські «Укргідроепроект», заводи «Турбоатом» та «Електроважмаш». У ході виконання цієї програми ми плануємо залучити 85 мільярдів гривень. 35 %  цієї суми ми витратимо на обладнання, яке виготовляють Турбоатом та Електроважмаш. Звичайно, за ці кошти треба буде поборотися. Цим підприємствам необхідно іти в ногу з часом та модернізувати свої виробничі фонди», -  заявив Ігор Сирота.

У свою чергу генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін зазначив, що у портфелі замовлень підприємства, Укргідроенерго належить левова частка.

«Укргідроенерго забезпечило нас контрактами на шість мільярдів гривень. Увесь Дніпровський каскад – це замовлення нашого партнера, найбільшої  гідрогенеруючої компанії країни. У нас сформовано портфель замовлень на найближчі два роки, отже ми маємо можливості для розвитку та підвищення заробітної плати персоналу», - зазначив Віктор Суботін.

Прес-служба Укргідроенерго 

Фотогалерея

Поділитися: